Ειδήσεις

Διεθνές γεγονός η δοκιμή των S-300

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τη δοκιμαστική βολή των περιβόητων S-300, που επίκειται, συνεχίζονται και έχουν πάρει "φωτιά" όλες οι υπηρεσίες και τα radar του Πεδίου Βολής Κρήτης (NAMFI στο χώρο εκτοξεύσεως, αλλά και στα υπόλοιπα radar της Π.Α. που καλύπτουν και εξασφαλίζουν το χώρο της βολής σε αέρα-θάλασσα και ξηρά) το θέμα παίρνει διεθνείς διαστάσεις.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή βολών των αντιπυραυλικών-αντιαεροπορικών συστημάτων των S-300 μετά από 15 χρόνια εγκατάστασής τους στην Κρήτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκστρατεία ενημέρωσης ετοιμάζουν τα διεθνή ΜΜΕ που ετοιμάζουν μαζική κάθοδο στο Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 του μηνός.

Επισήμως το σύστημα των S-300 έχει γνωστοποιηθεί ότι θα τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν, όμως, για το ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από τους διαπιστευμένους ΑΚΑΜ και βοηθούς ΑΚΑΜ στη χώρα μας, ενώ οι Σύνδεσμοι των Χωρών Χρηστών του ΠΒΚ (NAMFI) ετοιμάζουν ομάδες ενημέρωσης και κάλυψης της βολής.

Εκείνο που πραγματικά εξάπτει είναι να δουν όλοι τη βολή των πολυδιαφημισμένων Α/Α συστημάτων ρωσικής κατασκευής και προελεύσεως από Έλληνες χειριστές με τακτικό σενάριο που να μπορούν να εμπλέξουν στόχους, και να αναρωτηθούμε μετά γιατί κάποιοι φρόντισαν να τα ενταφιάσουν στερώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο ένα πολύτιμο στρατηγικό όπλο!

Να μην ξεχνάμε ότι τα S-300 σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα φονικότατα F-16 και ίσως αν τα δούμε στην πράξη και σε τακτική αξιολόγηση να καταρρίψουν το μύθο των αμερικανικών μαχητικών.

Η Τουρκία στηρίζεται αποκλειστικά στα F-16 για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής που έχει σχεδιαστεί σε πλάνο νεο-οθωμανισμού με βάση και το δόγμα Νταβούτογλου και παρά τα απανωτά στραπάτσα που αυτό έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, το γεγονός ότι το ρωσικό σύστημα έχει κάποια πλεονεκτήματα που δεν μπορούν να είναι σε κοινή θέα είναι προφανές ότι θα αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη να ξεδιπλωθούν σε αυτή την άσκηση όλες οι δυνατότητές τους. Άλλωστε, το ρωσικό τεχνικό στρατιωτικό κλιμάκιο, που θα δώσει το "παρών", είναι προφανές ότι θα έχει λάβει σε συνεργασία με τους Έλληνες αξιωματικούς τα σχετικά προληπτικά μέτρα.

Η απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου προς το διοικητή του ΠΒΚ ταξίαρχο (ΠΒ) Λάζαρο Σκυλάκη, πρώην αξιωματικό της 181ΜΒ/ΧΩΚ με τεράστια εμπειρία στις βολές των Α/Α, είναι σαφής: Πιστή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και τέλεια οργάνωση.

Η δοκιμή, που είναι η πρώτη μετά από 15 χρόνια παρουσία των S-300 στην Κρήτη, γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο και προφανώς ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει πλήρη επίγνωση της γεωστρατηγικής και πολιτικής σημασίας που έχει, όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο, μία τέτοια δοκιμή βολών.

Πολλοί σημειώνουν με νόημα ότι ο νυν υπουργός Άμυνας έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι, παρά την οικονομική κρίση, το στρατηγικό δόγμα ισχυρής δύναμης αποτροπής αναθερμαίνεται σε μία περίοδο που αρκετοί θα βεβαίωναν ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κλικ πριν τη "χειμέρια νάρκη".

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια