default-image

Τέλος στην αδικία για τις πολύτεκνες οικογένειες

Κρήτη
Τέλος στην αδικία για τις πολύτεκνες οικογένειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρμόσυνα είναι τα μαντάτα για τις πολύτεκνες οικογένειες του Ηρακλείου και της Κρήτης... Οι συντονισμένες προσπάθειες και πιέσεις του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου, της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και άλλων φορέων έπιασαν τόπο, αφού στο υπουργείο Περιβάλλοντος αντιλήφθηκαν το άδικο της υπόθεσης. Έτσι, με ειδική, διευκρινιστική εγκύκλιο δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους τους πολύτεκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας των παιδιών τους, να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για τη ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων!

Η εξέλιξη αυτή αποτελούσε αίτημα και διακαή πόθο πολλών αυθαιρετούχων στον τόπο μας οι οποίοι, λόγω ενήλικων πλέον τέκνων, τόσα χρόνια μετά την ανέγερση του αυθαίρετου σπιτιού, έμεναν εκτός των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου.

Τα ευχάριστα μαντάτα ανακοίνωσε η διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου, γνωστοποιώντας στα μέλη της πως, «μετά από συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με την Ανωτάτη Συνομοσπονδία μας, υπήρξε οριστική λύση στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης. Πλέον οι πολύτεκνοι, ανεξαρτήτως ηλικίας των παιδιών τους και αφού καταθέσουν πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, συνοδευόμενο και από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου, μπορούν να τύχουν της ευνοϊκής διάταξης του νέου νόμου 4178/2013».

Δικαίωση και για τη Λότζια

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί δικαίωση και για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Και προσωπικά για το δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, ο οποίος επίσης κυνήγησε το θέμα. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες από την τελευταία σχετική παρέμβασή του προς το ΥΠΕΚΑ.

Με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, η οποία κοινοποιήθηκε και στον ίδιο τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, ο δήμαρχος Ηρακλείου ζητούσε να συμπεριληφθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα το σύνολο των τρίτεκνων-πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

«Με το Νόμο 4178/8-8/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπονται ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, σε αναγνώριση προφανώς των αυξημένων δυσχερειών που οι δύο αυτές κατηγορίες πολιτών αντιμετωπίζουν με τη σημερινή κρίση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται, σύμφωνα με τον παραπάνω Νόμο, για μεν τους πολυτέκνους η καταβολή μόνο του 20% του προβλεπόμενου προστίμου, ενώ για τους τρίτεκνους του 30% (Άρθρο 17, παρ. 5).

Ενώ όμως η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις κατηγορίες αυτές των συμπολιτών μας, ακολούθησε η εγκύκλιός σας με αρ. 3 της 1/10/2013 (Αρ. Πρωτ. 54373), που καταργεί στην πράξη την πρόβλεψη αυτή του νόμου, αφού θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προστατευόμενων μελών για τις κατηγορίες αυτές των πολιτών σήμερα (άρθρο 17, εδ. 52, παρ. 5 και 6)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης στην προ ημερών επιστολή, καταλήγοντας: «Με δεδομένο ότι η οικοδομική δραστηριότητα και η έξαρση της αυθαίρετης δόμησης είχε παρατηρηθεί τις δεκαετίες του '80 και του '90, οι συμπολίτες μας, πολύτεκνοι-τρίτεκνοι, που στο συγκεκριμένο χρόνο είχαν προστατευόμενα ανήλικα τέκνα, δεν έχουν σήμερα, αφού αυτά έχουν ενηλικιωθεί.

Πρέπει λοιπόν να τροποποιηθεί η εγκύκλιος και να συμπεριλαμβάνει στη ρύθμιση όλους τους πολύτεκνους-τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, χωρίς εξαιρέσεις.

Πολύ περισσότερο που, σε αρκετές περιπτώσεις, τα ανήλικα πλέον τέκνα αυτών των οικογενειών εξακολουθούν να παραμένουν στην πατρική κατοικία, λόγω οικονομικής αδυναμίας να διατηρήσουν δική τους».

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News