default-image

"Μεγάλος αδελφός" και στα νεκροταφεία

Κρήτη
"Μεγάλος αδελφός" και στα νεκροταφεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο και τρεις φορές θα πρέπει να το σκέφτονται από τις αρχές του 2014 οι επιτήδειοι που κλέβουν λάδι, σταυρούς ή οτιδήποτε άλλο από τους τάφους, ή που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν βανδαλισμούς και καταστροφές στα νεκροταφεία του Ηρακλείου.

Βλέπετε, με την έναρξη της νέας χρονιάς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά και να έχει εγκατασταθεί ο "μεγάλος αδελφός", ένα εξειδικευμένο δηλαδή σύστημα παρακολούθησης με κάμερες στα δημοτικά κοιμητήρια, ώστε να μη χάνουν πλέον τον ύπνο τους από κλοπές και άλλα περίεργα φαινόμενα τα συγγενικά πρόσωπα των νεκρών που επισκέπτονται τους τάφους αγαπημένων τους προσώπων.

Ήδη οι διαδικασίες για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας είναι σε εξέλιξη. Πριν δυόμισι περίπου μήνες η σχετική απόφαση πάρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Την απόφαση επικαιροποίησε στην τελευταία της συνεδρίαση και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Και έτσι άμεσα η δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στο διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας και στα δύο κοιμητήρια... Και στο παλιό νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου και στο καινούργιο, στον Αϊ Γιάννη.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης, που θα ανταποκρίνεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που θα τοποθετηθεί τόσο στο παλιό όσο και στο νέο κοιμητήριο, θα αποτελείται από κάμερες, σταθερές και κινητές, υπέρυθρες ακτίνες και ψηφιακό σύστημα καταγραφής. Έναν κανονικό "μεγάλο αδελφό" δηλαδή, χάρη στον οποίο στο Δήμο θα έχουν την ευχέρεια να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή, "ζωντανά", τι συμβαίνει στα δύο κοιμητήρια, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, αλλά και εικόνα και στοιχεία για ένα περιστατικό που έγινε π.χ. μερικές μέρες πριν.

Η σχετική δαπάνη, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέρχεται στα 48.000 ευρώ (17.000 ευρώ για το παλιό και 31.000 ευρώ για το νέο κοιμητήριο), ενώ το προφίλ της όλης εγκατάστασης παρακολούθησης έχει ως εξής: Οι κάμερες θα τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους χώρους. Για το κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου θα απαιτηθούν 8 κάμερες, ενώ στο νέο κοιμητήριο του Αϊ Γιάννη 16 κάμερες. Επίσης, θα τοποθετηθούν κατά μήκος των διαδρόμων υπέρυθρες δέσμες.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διασυνδεθεί με εξωτερικό κέντρο λήψης εικόνας, ώστε, όταν ανιχνευτεί κίνηση από τους αισθητήρες, να στέλνει άμεσα την εικόνα του συμβάντος.

Σε περίπτωση ενεργοποίησης του συναγερμού, θα αποστέλλονται στο κέντρο διαχείρισης δύο εικόνες ταυτόχρονα: Η μία με το συμβάν και η άλλη με το live βίντεο. Έτσι θα διαπιστώνεται η αιτία του συναγερμού, ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση σε περίπτωση ψευδών συναγερμών, για παράδειγμα από κάποιο ζώο που μπήκε μέσα στο νεκροταφείο.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News