default-image

Ημερίδα για τις εναλλακτικές στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης

Ρέθυμνο
Ημερίδα για τις εναλλακτικές στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hμερίδα με θέμα «Κρίση και κοινωνική οικονομία: εναλλακτικές στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης «Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες», από τις 9:30 έως τις 17:00, στο Ξενία.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα μιλήσουν οι: Σκεύος Παπαϊωάννου, με θέμα «Κρίση και Κοινωνική Οικονομία», ο Σπύρος Λαπατσιώρας με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και κοινωνική δομή» και ο Γιώργος Λιερός με θέμα «Κοινωνική Οικονομία, κοινωνικό κράτος και παραγωγική ανασυγκρότηση».

Θα παρουσιαστούν επίσης εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας στην Κρήτη:

Ανταλλακτικό Δίκτυο Ηρακλείου, Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου, Συνεταιρισμός Κιβώτιο (Χαλικούτι, Μπεγίρι), Συνεταιριστικό φροντιστήριο Κοχλίας, Τerra Verde (Χανιά), Γιατροί του Κόσμου (Χανιά), Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου, Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών Χανίων

Στο σημείωμά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Σκεύος Παπαϊωάννου αναφέρει:

«Σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών, που συνοδεύονται από καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας, και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, κοινωνική ανασφάλεια και βίαιη αναπροσαρμογή των σχεδίων ζωής των πολιτών, παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για την αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και κοινωνικών δικτύων παραγωγής, ανταλλαγής και κατανάλωσης από τα κάτω. Τα παραπάνω, είτε πρόκειται για στρατηγικές επιβίωσης είτε για διεκδικήσεις αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών, αποτελούν μια αισιόδοξη εξέλιξη.

Βασικός στόχος της θεματικής ομάδας εργασίας είναι να αντιπαραθέσει θεωρητικούς και εμπειρικούς προβληματισμούς που αφορούν τις διαδικασίες συγκρότησης και ανάπτυξης αυτών των εναλλακτικών στρατηγικών, τις ιδεολογικές, πολιτικές και ανθρωπολογικές τους διαστάσεις και την αποτίμηση των προκλήσεων αλλά και των περιορισμών τους. Απώτερος σκοπός είναι η γονιμοποίηση ενός διαλόγου γύρω από τις εννοιολογήσεις της Κρίσης και τις εναλλακτικές μορφές οργάνωσης και επιτέλεσης των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς φορείς και την τοπική κοινωνία και η σύνθεση εμπειρικών και θεωρητικών προσεγγίσεων που συνδέονται με κοινωνικές πρακτικές και προτάσεις που αφορούν εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συμβίωσης και οργάνωσης ως απάντηση στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων προτύπων στην ύστερη νεωτερικότητα.

Οι εργασίες της ομάδας θα πραγματοποιηθούν σε τρεις αλληλένδετες θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θα παρουσιαστούν προσεγγίσεις γύρω από αναλυτικά σχήματα και θεωρίες που αφορούν στις κοινωνικές επιπτώσεις της Κρίσης. Στη δεύτερη θα συζητηθούν θεωρητικές προτάσεις σχετικές με την κοινωνική οικονομία και τις αλληλέγγυες μορφές οικονομίας. Στην τρίτη ενότητα θα εξεταστούν παραδείγματα στρατηγικών αντιμετώπισης και υπέρβασης της Κρίσης, όπως μορφές κοινοτικής δράσης και κοινωνικά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί στην κοινωνία των πολιτών στην περίοδο της οικονομικής κρίσης τα οποία βασίζονται στις αξίες της αυτοοργάνωσης, της συλλογικής δράσης και της δημοκρατικής αποκέντρωσης (δίκτυα τοπικών ανταλλαγών, κοινωνικά παντοπωλεία, παραγωγικοί κοινωνικοί συνεταιρισμοί, αυτοδιαχειριζόμενες εστίες, πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στο χρέος, οικολογικές λαϊκές αγορές, τοπικά νομίσματα, κινήσεις ανταλλακτικής οικονομίας κ.α.)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News