default-image

Παρουσιάστηκε το νέο "σπίτι" της ΑΕΚ (video)

Ποδόσφαιρο
Παρουσιάστηκε το νέο "σπίτι" της ΑΕΚ (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε το νέο «σπίτι» της ΑΕΚ, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να στέλνει μήνυμα για τη μεγάλη επιστροφή σε ένα νέο ελληνικό ποδόσφαιρο και το Πατριαρχείο να βάζει το θεμέλιο λίθο ενισχύοντας με 50.000 ευρώ.

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η 6η Νοεμβρίου του 2013 για την Ένωση, καθώς στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος «Ωνάση» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και του Μουσείου της Ένωσης και του προσφυγικού πολιτισμού.

Την εκδήλωση προλόγισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος και έδωσε τον λόγο στον Κωνσταντίνο Κοτσάτο, πρόεδρο της Ερασιτεχνικής, ο οποίος ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου στο πλάνο του κ. Μελισσανίδη για να υλοποιήσουμε το πρώτο και βασικό όνειρο της ομάδας. Δεν αρκεί μόνο αυτό το πράγμα. Πρέπει όλοι οι ΑΕΚτζήδες να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα σε σύντομο χρόνο. Δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά είμαστε μια δυνατή ομάδα που δεν θα... σταματήσουμε μπροστά σε κανένα πρόβλημα. Θέλω να πω και κάτι άλλο.

Η Ερασιτεχνική είναι η "Μάνα ΑΕΚ". Όλα άρχισαν από την Ερασιτεχνική και από το '79 που ήταν πρόεδρος ο Λουκάς Μπάρλος και έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος όλων των τμημάτων. Θέλω να ζητήσω απ' όλους τους ΑΕΚτζήδες να στηρίξουν την "Μάνα ΑΕΚ". Το ποδόσφαιρο είναι για μας ο "Βασιλιάς" και μας έχει δώσει χαρές, αλλά υπάρχουν κι άλλα τμήματα που μας δίνουν χαρές. Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι πρέπει όλοι οι ΑΕΚτζήδες να είμαστε περήφανοι. Η ΑΕΚ δεν είναι μόνο μια ομάδα, αλλά πρεσβεύει προσφυγιά, πολιτισμό και να αναγεννήσει το μέλλον. Το παράδειγμα να γίνει και για την χώρα και να ξεφύγει από την κρίση».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, project manager του γηπέδου: «Όπως είναι γνωστό για να φτιάξουμε το "σπίτι" μας, αποφασίζουμε εμείς και ο Αρχιτέκτονας. Για την ΑΕΚ θα πρέπει ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Πολιτεία, το Ερασιτεχνικό σωματείο και οι φίλαθλοι να συνεργαστούν σε όλη τη διάρκεια του έργου. Τα γήπεδα του ποδοσφαίρου ήταν διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια. Με αφορμή το νέο γήπεδο του Άγιαξ, άρχισε να αλλάζει η μορφή των γηπέδων. Άρχισαν να γίνονται χώροι θεάματος, όπου ο καθένας πάει, βλέπει το παιχνίδι, καταναλώνει και μιλά με άλλους φιλάθλους. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο. Μερικά από αυτά ολοκληρώθηκαν, άλλα δεν προχώρησαν αλλά πρέπει να κοιτάμε το αύριο. Το μέλλον είναι το νέο "σπίτι" της ΑΕΚ.

Όταν ξεκίνησε αυτή η συνεργασία με τον κ. Μελισσανίδη είπαμε ότι θέλουμε να σχεδιάσουμε κάτι που να έχει αξίες. Οι πυλώνες του σχεδιασμού έχουν να κάνουμε με το Μουσείο της ομάδας και ένα μοναδικό Μουσείο της προσφυγιάς. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο πολιτισμός. Ένας άλλος πυλώνας είναι οι αναμνήσεις και ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλους με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Όλοι γνωρίζουμε το ακίνητο που παραχωρήθηκε το 34 στην ΑΕΚ. Βρίσκεται σε ιδιαίτερο χώρο και θα προσπαθήσω να σας κάνω μια μικρή βόλτα να σας δείξω το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και στα πλαίσια της ανάπτυξης, αυτό το άλσος μπορεί να γίνει από τα δεσπόζουσα στην Αττική. Μπορεί να αλλάξει την εικόνα και τα δεδομένα του Δήμου.

Στα 450 μέτρα, σήμερα δεν είναι άριστες οι προσβάσεις, αλλά βρίσκεται η στάση του τρένου και η γραμμή 4 τα επόμενα 4-5 θα βρίσκεται στον Περισσό. Πολύ περιγραφικά το έργο είναι της τάξης των 65 εκ. ευρώ. Θα είναι 32.000 θέσεις, 40 σουίτες, 30 πύλες, 5 τύποι καθισμάτων και θα έχει διπλά αποδυτήρια για να γίνονται τουρνουά με τέσσερις ομάδες. Η ΑΕΚ θα έχει αυτή την δυνατότητα στο μέλλον. Θα γίνει προσπάθεια, το κτήριο να είναι από τα πρώτα "πράσινα" κτήρια στην Ελλάδα.

Την Κυριακή έχουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας και η οικογένεια της ΑΕΚ έχει να διανύσει έναν... μαραθώνιο. Υπάρχει οι άνθρωποι που κάνουν 2 ώρες και άλλοι για 6 ώρες. Εμείς με προσεκτικές ενέργειες να τερματίσουμε. Να μην αναλωθούμε σε βιαστικές ενέργειες, γιατί ο στόχος είναι ο τερματισμός.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει οι μελέτες, ο Δήμος έχει αποφασίσει να γίνει το έργο, συστάθηκε η Δικέφαλος ΑΕ, η Περιφέρεια δεσμεύτηκε, έχει γίνει η ανακοίνωση της ΑΜΚ και έγινε η πρώτη τεχνική συνάντηση με την Περιφέρεια. Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να εγκριθεί από την ΓΓΑ και να στηριχθεί με θεσμικό τρόπο, η έναρξη έχει οριστεί στο 2014 και η ολοκλήρωση στο 2015 με το 2016.

Εξελίσσονται ενέργειες και μπορούν να υπάρξουν απρόοπτα. Στην Ελλάδα μιλάμε για την μπουλντόζα. Θέλω να σκεφτούμε τις μπουλντόζες που μπήκαν και δεν τελείωσε το έργο και αυτές που μπήκαν και τελείωσε το έργο. Θέλουμε η δική μας να μπει και να τελειώσει το έργο.

Ο κόσμος πολλές φορές δεν καταλαβαίνει το εγχείρημα θα σας δείξω πόσο σύνθετο είναι το έργο. Να σας πω πως το στέγαστρο είναι τέτοια επιφάνεια που μπορεί να καλύψει 5 γήπεδα τέννις. Το σίδερο είναι 2 χιλ. τόνοι. Θα χρησιμοποιηθούν για την καλωδίωση του έργου και μπορούν να συνδέσουν το γήπεδο με την Αρχ. Ολυμπία.

Το έργο έχει να δώσει και μπορεί να δώσει πολλά. Έχει να δώσει δουλειά σε 1.500-2.000 άνεργους ανθρώπους. Θα δώσει 200-400 μόνιμες θέσεις εργασίας, άμεσες. Οι θέσεις στάθμευσης θα λύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα των δημοτών. Το έργο δεν είναι ένα γήπεδο. Εκτός του ότι είναι μνήμη και πολιτισμός είναι μια αστική παρέμβαση και ανάπλαση. Θα αλλάξει όλο το Δήμο που ξέρουμε. Θα αυξήσει τα έσοδα του Δήμου και το έργο και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα παράξουν 11 εκ. σε φόρο στο κράτος, 10 εκ. σε φόρο εισοδήματος και 2,5 εκ. σε εισφορές. Ποιος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο έργο», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας του έργου, Θανάσης Κυρατσός, υποστήριξε: «Η ΑΕΚ, ένας ξεχωριστός αθλητικός σύλλογος, μια συλλογική οντότητα, μια ένωση με ταυτοποιητική συστατικά στοιχεία, υπερβαίνει τα στενά όρια ενός Δήμου και έχει μία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας. Όλα αυτά οδηγούσαν σε ένα πολυδιάστατο έργο. Ανιχνεύσαμε τις ιστορικές καταβολές μας, ξεκινώντας από το 404 μ.Χ, ως την Αγία Σοφία. Τόσο στα οχυρωματικά και στρατιωτικά οικοδομήματα, όσο και στα δημόσια κτίρια.

Όλα αυτά κάτω από την επωνυμία Βυζαντική Αρχιτεκτονική. Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη της ιστορικής συνέχειας αυτού του πολιτισμού, που μας κληροδοτήθηκε. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μεγαλούργησαν και διέπρεψαν. Όχι μόνο δεν αφανίστηκαν, αλλά έγιναν άξιοι συνεχιστές της νέας μας πραγματικότητας. Ένας μελετητής αρχιτέκτονας δεν μπορεί να αγνοήσει μια τέτοια παράδοση. Σχεδιάσαμε ένα κέντρο αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού. Συνδυάσαμε τον αθλητισμό με τη μνήμη και το DNA του ελληνισμού. Επιλέξαμε την αναφορά στην Πόλη και τις αλησμόνητες πατρίδες, ώστε να παραδοθεί σαν κειμήλιο στα χέρια των συνεχιστών της. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο φιλοδοξεί να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον της πόλης και της συναφείς χρήσεις του γηπέδου με τους άλλους χώρους».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου για το έργο και ανέλυσε τη σημαντικότητα του έργου, ενώ γνωστοποίησε πως το Πατριαρχείο, θα καταθέσει το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ στον λογαριασμό της «Δικέφαλος ΑΕ» ως τον πρώτο… λίθο για το έργο.

Μελισσανίδης: «Οι αντίπαλοί μας δυσκολεύονται να το καταλάβουν»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος προχώρησε στην… ανακοίνωση του έργου. «Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε μία εκδήλωση που σφραγίζει την πορεία της προς το αύριο. Στις 2 Νοεμβρίου του 30 και έξι μήνες είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε και να ξεκινήσουμε την αντίστροφή μέτρηση για την επιστροφή στη γη των προγόνων», ανέφερε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτούς τους ανθρώπους τιμάμε με την παρουσίαση. Που μας παρέδωσαν που ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ. Κυρίες και κύριοι, όσο δυσκολεύονται οι αντίπαλοί μας να το καταλάβουν, αυτό που όλοι θα δούμε αποτελεί μνημείο αθλητισμού, πολιτισμού και να έχει την Βυζαντινή και προσφυγική προέλευση. Έπρεπε να "ακουμπά" στο μεγαλείο της. Μετά την καταστροφή έρχεται η Αναγέννηση και το Κάστρο αυτό δεν θα πέσει ποτέ. Ο Δικέφαλος" θα επιστρέψει. Κάθε πύλη θα έχει το όνομα πόλης από την Μικρά Ασία. Από την Έφεσο μέχρι την Φιλαδέλφεια. Οι ιδρυτές δεν χρειάστηκαν καμία βοήθεια για να δημιουργήσουν καμία βοήθεια. Ούτε εμείς, γιατί θα το χτίσουμε μόνοι μας. Μαζί με την "Δικέφαλος 1924" θα χτίσουμε το νέο "σπίτι" μας. Απλώς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό το γήπεδο δεν θα έχει κανέναν ιδιοκτήτη. Όπως και η ΑΕΚ. Το ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα. Είναι η προσφυγιά, το Βυζάντιο. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά όλοι μαζί. Όπως οι προγονοί μας.

Θα δώσουμε σάρκα και οστά πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε πίσω μας 90 χρόνια ιστορίας και περηφάνιας. Όλοι εμείς εδώ έχουμε μάθει ότι ΑΕΚ είμαστε στα δύσκολα και αυτά είναι μπροστά μας. Ο δρόμος ανοίγει με το γήπεδο. Κυρίες και κύριοι, ο "Δικέφαλος 1924" έχει προκηρύξει ΑΜΚ και είναι δεδομένο ότι θα καλυφθεί. Τα χρήματα θα επιστραφούν αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Απαιτείται η βοήθεια όλων μας. Η "Δικέφαλος" θα καλύψει όποια Αύξηση. Ήρθε η στιγμή της αλήθειας για όλους μας. Θα φανεί ποιοι είναι δίπλα μας. Προς το παρόν οφείλω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Πέτρο τον Παππά και τον Πόλυ τον Χατζηιωάννου, τον   Μάκη τον Αγγελόπουλο και άλλοι πολλοί. Είμαι βέβαιος ότι θέλουν όλοι να γίνουν σύμμαχοι στο όνειρο. Με λίγα από πολλούς και πολλά από λίγους. Μόνο τότε θα κάνουμε περήφανους αυτούς που μας κληρονόμησαν την αγάπη τους για την ΑΕΚ. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ίδρυμα Ωνάση, για τη συνεργασία που έχουμε όλες αυτές τις μέρες. Το όνομα του Αριστοτέλη Ωνάση θα φέρει την ονομασία αίθουσας του νέου γηπέδου.

Ερχόμαστε... Αλλά σε ένα άλλο τοπίο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει και η ελληνική οικογένεια να επιστρέψει στις κερκίδες. Το ποδόσφαιρο πρέπει να μας ενώσει. Μόνο τότε θα είμαστε και πάλι νικητές. Σας ευχαριστώ».

Πηγή: onsports.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News