default-image

Κινδυνεύουν με αφανισμό οι φυλές των αλόγων

Κρήτη
Κινδυνεύουν με αφανισμό οι φυλές των αλόγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πρόθυρα του αφανισμού, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των επιστημόνων και των τοπικών κοινωνιών, βρίσκονται σήμερα οι αυτόχθονες φυλές των αλόγων στη χώρα μας, με τη φυλή του αλόγου της Μεσαράς (του Γεωργαλίδικου δηλαδή) να είναι μία από αυτές. Και δεν είναι μόνο στα άλογα που αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της σπάνιας ή απειλούμενης ράτσας. Οι περισσότερες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή απειλούνται με εξαφάνιση!

Το Γεωργαλίδικο Άλογο, γνωστό στην τοπική κοινωνία ως το κρητικό άλογο, έχει φτάσει σήμερα σε έναν πληθυσμό που ξεπερνάει τα 250 ζώα, ο οποίος και είναι προοδευτικά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά όχι αρκετός για να μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για να αφανιστεί στο μέλλον.

Ο γνωστός κτηνίατρος και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΘΙΑΓΕ Αλέκος Στεφανάκης απευθύνει έκκληση πρώτα και κύρια στις τοπικές κοινωνίες να δώσουν μεγάλο βάρος στη διάσωση όχι μόνο των αλόγων αλλά και κάθε αυτόχθονης φυλής.

«Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από πάρα πολύ ρομαντικούς ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον πληθυσμό του Γεωργαλίδικου Αλόγου. Κι εγώ ως ερευνητής έχω κάνει τη δική μου προσπάθεια. Και αυτή η υπόθεση μάς αφορά όλους, με την έννοια ότι είναι μια φυλή προσαρμοσμένη στις εδαφικές συνθήκες της Κρήτης. Είναι ζώο ανθεκτικό, λιτοδίαιτο, με λεπτά πόδια, κατάλληλο για το ανώμαλο έδαφος της Κρήτης. Δεν καλπάζει κ.λπ.».

Ο κ. Στεφανάκης προσθέτει επίσης ότι «ήταν να εξαφανιστεί. Αλλά ξεκίνησαν οι άνθρωποι μια προσπάθεια με περίπου 40-50 ζώα. Τώρα τα ζώα αυτά πρέπει να είναι πάνω από 250. Ίσως θα πρέπει αν κάνουμε μια απογραφή κάποια στιγμή. Μόνο ο Σύλλογος Μεσαράς πρέπει να έχει πάνω από 75 ζώα», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Οι επιδοτήσεις

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι από τις επιλέξιμες φυλές σε κάθε είδος ενισχύονται τα αναπαραγωγά ζώα που εκτρέφονται στις περιοχές προέλευσης και φυσικής κατανομής τους. Τη μεγαλύτερη επιδότηση τη λαμβάνουν τα άλογα άνω των έξι μηνών, δηλαδή 350 ευρώ ανά ζώο, και ακολουθούν τα βοοειδή άνω των δύο ετών με 335 ευρώ το ζώο. Τη μικρότερη επιδότηση λαμβάνουν από το πρόγραμμα οι αίγες (29,1 ευρώ το ζώο) και τα πρόβατα (33,15 ευρώ το ζώο). Να τονίσουμε ότι τα ποσά αυτά αφορούν στις εκμεταλλεύσεις που διατηρούν τουλάχιστον ένα αρσενικό ζώο ανά 15 θηλυκά, εκτός από τα ιπποειδή που δεν υπάρχει τέτοια διάκριση.

Τα όρια

Τα όρια κάτω από τα οποία μια τοπική φυλή θεωρείται ότι απειλείται είναι, για τα βοοειδή 7.500 θηλυκά ζώα, για τις αίγες και τα πρόβατα 10.000 θηλυκά ζώα, για τα άλογα 5.000 θηλυκά ζώα και για τους χοίρους 15.000 θηλυκά ζώα.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News