default-image

12 εκατομμύρια στο Οδικό Δίκτυο της Κρήτης

Κρήτη
12 εκατομμύρια στο Οδικό Δίκτυο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

20.000.000 ευρώ έχει ζητήσει η Περιφέρεια Κρήτης από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την χρηματοδότηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, όπως προκύπτει από στοιχεία που έλαβε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από προτάσεις που κατέθεσε προς τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για την βελτίωση του ΒΟΑΚ.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης 20.000.000€ με σχετικό έγγραφό του από τις 27 Μαρτίου 2013, από το  Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να αποκατασταθεί κατ' ελάχιστον η ασφαλής χρήση του Εθνικού Δικτύου, χωρίς όμως να έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα το σχετικό αίτημα.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Κρήτης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους τα δύο τελευταία χρόνια, έχει διαθέσει περίπου ποσό περίπου 1.000.000 ευρώ για έργα βελτίωσης-συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου της Κρήτης, ενώ την παρούσα περίοδο εκτελούνται έργα συνολικού ποσού περίπου 400.000 ευρώ.

Όπως περιγράφεται σε σχετικά έγγραφα που έλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης, η κατάσταση των οδοστρωμάτων της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης και εν γένει η όλη εικόνα του εθνικού οδικού δικτύου της Κρήτης είναι μέτρια έως κακή. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση ημερήσια κίνηση επιβατικών αυτοκινήτων κινείται στις 19.500 για το τμήμα Χανιά-Σούδα, 15.000 αυτοκίνητα για το τμήμα Ρέθυμνο-Βρύσες, 25.000 αυτοκίνητα για το τμήμα Ηράκλειο-Χερσόνησος και 11.500 αυτοκίνητα για το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Οι προαναφερόμενοι κυκλοφοριακοί φόρτοι είναι διπλάσιοι κατά την περίοδο Μάιο-Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία χρόνια(2009-2012) έχουν διατεθεί μικροποσά 200.000-300.000 ευρώ από το Τ.Ε.Ο. και 4.000.000 ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια από τους πόρους της Περιφέρεις Κρήτης για τη στοιχειώδη συντήρηση του Οδικού Δικτύου της Κρήτης.

Για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων στο Οδικό Δίκτυο της Κρήτης, συνολικού μήκους 690 χλμ, είναι απαραίτητες παρεμβάσεις συνολικού κόστους 12.000.000 ευρώ.

Διαφημιστικές πινακίδες - Συνθήκες κυκλοφορίας - Όρια ταχύτητας - Λειτουργία καμερών ελέγχου κυκλοφορίας

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη: «η απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων αποτελεί αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα ΑΠ.Δ. Κρήτης, βάσει της σχετική νομοθεσίας»

Ειδικότερα όσον αφορά στην εξασφάλιση ομαλής κυκλοφορίας και στην επιβολή της νομιμότητας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας απαντά ότι: «οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας ενεργούν συστηματικούς τροχονομικούς ελέγχους μεταξύ άλλων και για ην υπέρβαση ορίων ταχύτητας και επιβάλλουν τις αντίστοιχες ποινές. Ενδεικτικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 βεβαιώθηκαν 5.395 παρεμβάσεις υπερβολικής ταχύτητας, δηλαδή, 13,56% περισσότερες από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.»

Περαιτέρω για την επανεξέταση και τροποποίηση των ορίων ταχύτητας του Β.Ο.Α.Κ. έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση της μελέτης καθορισμού των νέων ορίων ταχύτητας από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης.

Για το ζήτημα της τοποθέτησης και λειτουργίας καμερών ελέγχου κυκλοφορίας στην απάντηση του Υπουργού αναφέρεται ότι: «κατανεμήθηκαν 40 στύλοι με 9 συστήματα ανίχνευσης-καταγραφής και φωτογράφισης, για τα οποία η ανάδοχος για την τοποθέτηση και λειτουργία του έργου εταιρία δεν έχει αποπερατώσει το έργο.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News