default-image

Πώς εξηγείται το μίνι τσουνάμι μετά το σεισμό

Κρήτη
Πώς εξηγείται το μίνι τσουνάμι μετά το σεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις πληγές τους συνεχίζουν να μετράνε οι Χανιώτες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεχίζουν και σήμερα την καταγραφή των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί το απόγευμα του Σαββάτου. Ένα ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και ανησυχητικό στοιχείο είναι το ανεπαίσθητο παλιρροϊκό κύμα, ελάχιστων εκατοστών, που κατέγραψαν παλιρροιογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Παλαιόχωρα και στο Καστέλι, μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Το "μίνι" τσουνάμι είχε "φούσκωμα" περίπου 20 εκατοστών και πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας, η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου κ. Αθανάσιος Γκανάς προχώρησε σε νέες εκτιμήσεις, αναφέροντας ότι τελικά το παλιρροιακό κύμα είχε "φούσκωμα" περίπου 1,5 με 2 εκατοστά και, αν δεν αποτελεί καταγραφή στα όρια του στατιστικού λάθους, πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η πρώτη επιστημονική καταγραφή ανάλογου γεγονότος στον ελλαδικό χώρο είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο, στο σεισμό που είχε σημειωθεί νότια της Κρήτης και είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ.

Και σε εκείνη την περίπτωση το παλιρροιακό κύμα είχε "φούσκωμα" περίπου 3 εκατοστών και, όπως είχε δηλώσει τότε ο καθηγητής-ερευνητής, πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης, συμπεραίνουμε ότι «τέτοιοι σεισμοί που γίνονται στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο δημιουργούν τσουνάμι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, εάν ένας σεισμός διαρκέσει πάνω από μισό λεπτό, είναι ένδειξη ότι θα ακολουθήσει. Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου σημείωσε ότι η αρχική επίσημη ενημέρωση ήταν λανθασμένη και οι νέες εκτιμήσεις των δεδομένων δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για ζημιές μικρής έκτασης στην περιοχή των Χανίων, αναφορικά με προϊόντα από τα ράφια καταστημάτων που βρέθηκαν στο έδαφος μετά τη σεισμική δόνηση. Από θαύμα πάντως δε θρηνήσαμε θύματα στις περιπτώσεις αποκόλλησης βράχων που σημειώθηκαν στον επαρχιακό δρόμο Χανίων-Θερίσου, προκαλώντας ζημιές και στο δίκτυο άρδευσης του ΟΑΔΥΚ.

Πτώση βράχου σημειώθηκε και στο δρόμο Παλαιόχωρας-Κουντούρας. Επίσης, πέτρες έπεσαν από παλιά σπίτια στη Χώρα των Χανίων, ενώ σε άλλα καταγράφηκαν ρωγμές. Μάλιστα, στη συνοικία της Χαλέπας έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία, με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες, που έχουν εντοπίσει ρωγμές στις οικίες και τις επιχειρήσεις, να καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28210/340.100, προκειμένου να τις αναφέρουν και να γίνει καταγραφή. Γενικότερα πάντως οι κάτοικοι των Χανίων αντιμετώπισαν με ψυχραιμία το όλο συμβάν. Το μόνο περιστατικό που θορύβησε την κοινωνία ήταν η υπόθεση ενός ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος το σεισμό, πάνω στον πανικό του, πήδηξε από τον πρώτο όροφο του σπιτιού του, καταλήγοντας στο έδαφος, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News