default-image

Πανέτοιμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Κρήτης

Πανέτοιμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Κρήτης

Περισσότερο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά να παλέψουν μέχρις εσχάτων εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης, αντιδρώντας στην άδικη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Όπως αποφάσισαν χθες θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τη μορφή των οποίων θα αποφασίσουν την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν στην ΟΑΣΝΗ. Οι αγρότες εμφανίστηκαν εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση στη διάρκεια της παγκρήτιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι, καθώς διαμαρτύρονται για την άδικη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και ζητούν την απαλλαγή φορολόγησής τους.

Όπως είπαν στη διάρκεια των επαφών που είχαν μεταξύ τους οι αγρότες δεν θα δεχτούν να φορολογηθούν τα αγροτεμάχιά τους με «ούτε ένα ευρώ».

Βεβαίως αφήνουν ανοιχτό μόνο ένα πολύ μικρό «παράθυρο» να αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις, αφού εάν κάνει πίσω η κυβέρνηση -έστω και στο παραπέντε- θα ξανασυναντηθούν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Το κλίμα στη συνάντηση των αγροτών ,που ακολούθησε της παγκρήτιας σύσκεψης χθες στο Τυμπάκι, ήταν εκρηκτικό. Μίλησαν για εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος όλων των αγροτών και συμφώνησαν ότι θα δώσουν απάντηση πλέον μέσα από τον αγώνα και τις κινητοποιήσουν που θα αποφασίσουν.

Ένταση στην παγκρήτια σύσκεψη

Νωρίτερα παγκρήτια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκιστην αίθουσα του νηπιαγωγείου Τυμπακίου, από τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης , και τους εκπροσώπους αγροτικών παραγωγικών τάξεων, ευρωβουλευτές και βουλευτές της Κρήτης, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους, τους δημάρχους του νησιού, για αγροτικά ζητήματα με κορυφαίο θέμα την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

«Δεν τους πιστεύουμε θα βγούμε στους δρόμους» απάντησαν οι αγρότες στις διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων δεν έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί υπό διαβούλευση.

Νωρίτερα τόσο ο Ηρακλειώτης βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης όσο και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου τόνιζαν στη σύσκεψη πως οι αντιδράσεις είναι πρόωρες αφού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ουτε το προσχέδιο του νόμου.Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως είπε ο βουλευτής Νομού Λασιθιου Κώστας Δερμιτζάκης το κόμμα του είναι αποφασισμένο να μην ψηφίσει τέτοιες ρυθμίσεις που δεν οδηγούν στη ζητούμενη ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομεα.

Οι αντιδράσεις πάντως των αγροτικών παραγόντων ήταν σφοδρότατες κυρίως για το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.Μάλιστα ο δήμαρχος Βιάννου ως φοροτεχνικός τόνισε ότι το αγροτικό κίνημα έπρεπε να είχε αντιδράσει νωρίτερα.Σημείο προσέγγισης υπήρξε μόνο στο ζήτημα της φορολόγησης μέσω των βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Την ίδια στιγμή ανακύπτει για τους αγρότες που δοκιμάζονται και από την καταστροφή των καλλιεργειών τους, το ζήτημα με την επιστροφή ΦΠΑ.

Για τα θέματα που τους απασχολούν έχουν ενημερώσει και τον υπουργό.

Στην επιστολή τους οι αγρότες τονίζουν:

«Κύριε υπουργέ, σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος του δήμου μας διαμαρτύρεται έντονα, και ενημερώνει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε τους παράλογους και άδικους συντελεστές φορολόγησης των αγροτεμαχίων, αλλά ούτε και οποιαδήποτε φορολόγηση στους συντελεστές παραγωγής (αγροτεμάχια).

Κύριε Υπουργέ, έχομε υποστεί μια τρομακτική μείωση του εισοδήματός μας, από παράλογες αυξήσεις έως και 58% στα αγροεφόδια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα διάφορα τέλη, και χαράτσια.

Επίσης, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, έχομε μια σημαντική μείωση στις τιμές διάθεσης των προϊόντων που παράγουμε έως και αδυναμία της διάθεσής τους.

Όλα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα δυσφορίας και εγκατάλειψης του πρωτογενή τομέα, που όχι μόνο δεν θα φέρει την ανάπτυξη που όλη η κυβέρνηση ευαγγελίζεται, αλλά οδηγεί σε όλο και πιο μεγάλα κομμάτια γης και θερμοκηπίων ακαλλιέργητα και σε καθημερινές αυτοκτονίες.

Για όλα τα ανωτέρω, ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η φορολογία των αγροτεμαχίων στους αγρότες.

Διότι δεν αντέχομε άλλα βάρη και κατ' αυτό τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη, αλλά εγκατάλειψη και εξαθλίωση στον πρωτογενή τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται στον αγροτικό κόσμο αλλά και στην πολιτεία γενικότερα.

Σας δηλώνουμε κύριε υπουργέ, ότι εάν επιχειρήσετε να εφαρμόσετε όλους αυτούς τους παράλογους και άδικους συντελεστές φορολόγησης των εργαλείων της δουλειάς μας, θα βρείτε σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας απέναντί σας, με κάθε μορφή αγώνα, και σίγουρα ξέρετε πως όταν ο αγρότης ξεσηκώνεται, δεν τον σταματάει τίποτα».

Μάνος Τριγώνης, Βάλια Μπούη, Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News