default-image

Σημαντική για την τοπική οικονομία, η έκθεση Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Σημαντική για την τοπική οικονομία, η έκθεση Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες Παρασκευή στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου όπου με επιτυχία άνοιξε τις πύλες της η 11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Ο κόσμος τίμησε με την παρουσία του την τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του δημοτικού ανοιχτού θεάτρου, όπου στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με το Βασίλη Σκουλά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν από το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, ενώ παρόντες ήταν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, εκπρόσωποι των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, ομοσπονδιών, συλλόγων, σωματείων.

Την έκθεση άνοιξε με την ομιλία του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού για τον πρωτογενή τομέα και για δεύτερη χρονιά και τον εμπορικό κόσμο, έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη καμπή για τη χώρα και τους πολίτες.

Μάλιστα άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το κεντρικό κράτος η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού την απαξιώνει, καθιστώντας την αδύναμη να ανταποκριθεί και στις καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλογεράκης αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τόνισε ότι «σχετίζονται κυρίως με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στην πώληση των παραγόμενων προϊόντων, το μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, την ηλικιακή σύνθεση με υψηλό δείκτη γήρανσης, την έλλειψη της επιστημονικοτεχνικής υποστήριξης, της οργάνωσης στην παραγωγή, αλλά κυρίως με την απουσία έρευνας αγοράς, προβολής και προώθησης, την επιτακτική ανάγκη για άμεση αύξηση των επενδύσεων, αλλά και για προώθηση σχεδίων βελτίωσης και πάταξης της γραφειοκρατίας». Όπως ανέφερε: «Τα παραπάνω επιδεινώνει το φετινό κυρίαρχο πρόβλημα της μείωσης της ελαιοπαραγωγής μέχρι και 70-80% σε επίπεδο Δήμου, που οφείλεται στην ανθόρροια, τη σχινοκαρπία και την καρπόπτωση που σημειώθηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιόδεντρων. Για ζήτημα αυτό έχουμε προχωρήσει από τις 4 Ιουνίου σε αναγγελία ζημιάς από θεομηνίες στην ΠΣΕΑ, με αίτημα άμεσης αποζημίωσης των αγροτών».

Επιπλέον, ο κ. Καλογεράκης κάνοντας λόγο για το στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής στον πρωτογενή τομέα επεσήμανε ότι πιστεύει στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα με δυναμικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε τις παραδοσιακές καλλιέργειες την ελιά, το αμπέλι και παράλληλα υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια προώθησης εναλλακτικών καλλιεργειών που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων μας με την πιστοποίηση, ώστε να αποκτήσουν όνομα και ταυτότητα, απαραίτητες προϋποθέσεις για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά.

Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω χρειάζεται απαραίτητα, η αποκέντρωση των υπηρεσιών του Αθηνοκεντρικού κράτους με ενισχυμένη και αυτοδύναμη Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδοιήκηση, σε υποδομές, πόρους και αρμοδιότητες, για να μπορέσει να σταθεί κοντά στον πολίτη για την ανόρθωση της κοινωνίας και το ξεπέρασμα της κρίσης».

Σημαντική για την οικονομία του νησιού

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, αφού μίλησε για τη σημασία της έκθεσης για την οικονομία του νησιού, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως πετυχημένο θεσμό για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης. Μάλιστα αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τόνισε ότι «η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευόμενες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας. Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο».

Επιπλέον, ο κ. Αρναουτάκης, αφού υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει εκθεσιακά γεγονότα που προβάλλουν και προωθούν το νησί αναφέρθηκε στο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που υλοποιείται με στόχο «τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την ποιοτική-βιολογική γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, την εκπαίδευση των αγροτών, τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, την προβολή και προώθηση των αγροτικών μας ποιοτικών προϊόντων και της κρητικής κουζίνας και διατροφής».

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Αλιφιεράκης, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκθεσιακά γεγονότα αυξάνουν τη δυνατότητα προβολής και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που είναι το ζητούμενο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όπως ανέφερε: «Το Επιμελητήριο Ηρακλείου συμμετέχει και στηρίζει την 11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, μια έκθεση που στοχεύει να τονώσει την αγροτική οικονομία στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσφέροντας διέξοδο στον αγροτικό και εμπορικό κόσμο της περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να προγραμματίσει για το μέλλον».

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και στηρίζεται το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 24 Ιουλίου με ώρες λειτουργίας 17:30 - 22:30 τις καθημερινές και 10:30-14:30, 17:30-22:30 το σαββατοκύριακο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News