default-image

Spiegel: "Τα γερμανικά δημόσια κανάλια είναι πιο σπάταλα από την ΕΡΤ"

Κόσμος
Spiegel: "Τα γερμανικά δημόσια κανάλια είναι πιο σπάταλα από την ΕΡΤ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να μη χρησιμοποιήσει ως πρότυπο λειτουργίας της νέας ΕΡΤ τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Γερμανίας συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, καταρρίπτοντας μάλιστα τις αιτιάσεις περί οργίου σπατάλης και υπεράριθμου προσωπικού που οδήγησαν σε κλείσιμο της ΕΡΤ και αντιπαραθέτοντας στοιχεία για γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με πολύ πιο διογκωμένους προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος Φλόριαν Ντίκμαν, το οποίο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel με τίτλο "Γιατί δεν κάνουν το ARD και το ZDF για πρότυπα (ενν. για την ΕΡΤ)", το συνολικό κόστος των δύο κρατικών σταθμών της Γερμανίας, ARD και ZDF, αγγίζει τα 8,7 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στα 109 ευρώ ανά κάτοικο, όταν στην Ελλάδα αντίστοιχα το ποσό κυμαίνεται στα 26 ευρώ. «Ακόμη και αν συνυπολογιστεί ότι το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι περίπου το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, τα δημόσια γερμανικά μέσα ενημέρωσης κοστίζουν τα διπλάσια» σε σχέση με τα ελληνικά, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα συγκρίνει την ΕΡΤ με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία (Bayerischer Rundfunk) επειδή, όπως αναφέρουν τα "Νέα", υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, καθώς η Βαυαρία έχει 12,4 εκατ. κατοίκους και η Ελλάδα 11,3 εκατ., ενώ το Bayerischer Rundfunk ενσωματώνει ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ενδεικτικό για το μέγεθος της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι το γεγονός πως οι ανάγκες της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας θα αγγίξουν τα 1.045 εκατομμύρια ευρώ, τρεισήμισι φορές παραπάνω από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, σύμφωνα με το Spiegel.

Το άρθρο αντικρούει επίσης και τη θεωρία περί υπεράριθμου προσωπικού στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στη Βαυαρική Ραδιοφωνία απασχολούνται 3.350 μόνιμοι υπάλληλοι και γύρω στους 1.500 ελεύθερους συνεργάτες, δηλαδή συνολικά σχεδόν 5.000 άτομα, έναντι 2.600 περίπου που αριθμεί το προσωπικό του ελληνικού φορέα.

Παράλληλα κάνοντας μια σύγκριση της ΕΡΤ με το ZDF, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει αναφέρει ως πρότυπο για τη νέα ΕΡΤ, τονίζει πως η ΕΡΤ κοστίζει 26 ευρώ στον κάθε πολίτη, όταν το κόστος για το γερμανικό δίκτυο, που απασχολεί 8.000 άτομα σε μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, αναλογεί στα 25 ευρώ ανά πολίτη. Με μια σημαντική διαφορά όμως: το ZDF έχει μόνο τηλεοπτικό κανάλι και όχι ραδιόφωνο, όπως η ΕΡΤ.

Όσο για τις προσλήψεις που γίνονται με πολιτικό μέσον, αυτό δεν αποτελεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, αποκλειστικότητα της Ελλάδας, αλλά συμβαίνει και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News