default-image

Έρχεται η EBU για το "χειρότερο είδος λογοκρισίας"

Ελλάδα
Έρχεται η EBU για το "χειρότερο είδος λογοκρισίας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θορυβημένη εμφανίζεται η ΕΒU από το κλείσιμο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, κάνει ξεκάθαρα λόγο για λογοκρισία και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης.

Με αυτό το στόχο, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης αναμένεται να φτάσουν τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσουν να έχουν επαφές τόσο με τα στελέχη και τις συνδικαλιστικές ενώσεις της ΕΡΤ, ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, όσο και με κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες, προκειμένου να μάθουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.  

Η EBU αποδοκίμασε άμεσα και έντονα την απόφαση της κυβέρνησης να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης Ζαν Πολ Φιλιπότ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ζητούσε να  «χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του» για να ανακληθεί η απόφαση.

Η ύπαρξη και λειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης είναι η «καρδιά» των δημοκρατικών κοινωνιών και για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να συζητούνται πρώτα στα Κοινοβούλια και όχι «με μια απλή απόφαση δύο υπουργών».

Σε δηλώσεις του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό μάλιστα, ο πρόεδρος της EBU ήταν πιο αιχμηρός, αφού έκανε λόγο για βίαιη πράξη και το χειρότερο είδος λογοκρισίας και ανέφερε ότι στην Ελλάδα σίγησε βίαια η φωνή της δημοκρατίας «γιατί η κυβέρνηση έστειλε την αστυνομία να διακόψει τη λειτουργία των πομπών και να εμποδίσει τους δημοσιογράφους από το να κάνουν τη δουλειά τους».

Μέσω EBU η μετάδοση της ΕΡΤ

Χθες, σε μία ενδεικτική των προθέσεών της κίνηση, η EBU βοήθησε ώστε να ξεκινήσει και πάλι η ψηφιακή μετάδοση της ΕΡΤ σε περιοχές των βορειανατολικών προαστίων της Αττικής, αλλά και η live streaming μετάδοση μέσω διαδικτύου.

Η διαδικτυακή μετάδοση πραγματοποιείται μέσω ενός βαν της EBU που είναι παρκαρισμένο στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, απ' όπου οι εργαζόμενοι στέλνουν εικόνα και ήχο σε δορυφόρο που έχει παραχωρήσει η EBU προκειμένου να τη λαμβάνουν τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Παρακολουθήστε το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ είναι ιδρυτικό μέλος της EBU από το 1950.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News