default-image

Παράνομοι... γανωματήδες

Κρήτη
Παράνομοι... γανωματήδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην περιοχή Μασταμπά του Ρεθύμνου δύο πλανόδιοι τεχνίτες από τη Βουλγαρία εξασκούσαν τελευταία το υπό εξαφάνιση επάγγελμα του γανωματή. Επί του Αϊβασιλιώτικου δρόμου επικασσιτέρωναν τα χάλκινα σκεύη των ενδιαφερόμενων.

Το πρόβλημα είναι ότι για την επικασσιτέρωση χρησιμοποιούσαν μη ασφαλή μέταλλα, τα οποία στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα προκαλούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Με ανακοίνωσή της η Χημική Υπηρεσία Ρεθύμνου καλεί τον κόσμο να μη χρησιμοποιήσει τα σκεύη που επισκεύασε...

Ο έλεγχος στα μέταλλα που χρησιμοποιούνταν στο υπαίθριο εργαστήριο από τους αλλοδαπούς έγινε στις 22 Απριλίου. Η Χημική Υπηρεσία Ρεθύμνου και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανάπτυξης έλαβαν δύο δείγματα: Το πρώτο αφορούσε μέταλλο το οποίο κατείχαν οι αλλοδαποί και επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για γάνωμα σκευών και το δεύτερο αφορούσε μέταλλο με το οποίο είχε ήδη γανωθεί ένα καζάνι.

Τα δείγματα απεστάλησαν για εξέταση στη Β' Χημική Υπηρεσία Αθηνών.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, το μέταλλο με το οποίο είχε γανωθεί το καζάνι χαρακτηρίστηκε ως «μη ασφαλές-μη κανονικό». Η συγκέντρωση μολύβδου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ανώτερο όριο το οποίο προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρκάκης από τη Χημική Υπηρεσία Ρεθύμνου: «Εφιστούμε την προσοχή σε όσους επικασσιτέρωσαν χάλκινα σκεύη στους παραπάνω τεχνίτες να μην τα χρησιμοποιήσουν ως μαγειρικά, καθώς η απελευθέρωση μολύβδου κατά το μαγείρεμα και η χρόνια συγκέντρωσή του στο ανθρώπινο σώμα προκαλεί μολυβδίαση.

Η μολυβδίαση είναι μια χρόνια ασθένεια με πολύ σοβαρά συμπτώματα και βλάβες στην υγεία, π.χ. απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο, αδυναμία, αναιμία, νευρίτιδα, ανωμαλίες στην όραση, παράλυση καθώς και όλα τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου, ψυχικές και σωματικές ανωμαλίες λόγω ανταγωνισμού μολύβδου-ψευδαργύρου στο ανθρώπινο σώμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News