Ειδήσεις

Το φραγκόσυκο έχει μέλλον στη Βιάννο

Το φραγκόσυκο, για την παραγωγή κυρίως ζωοτροφής από τα φύλλα του, είναι το βασικό προϊόν με το οποίο θα ασχοληθεί η νεοσύστατη Ομάδα Εναλλακτικής Καλλιέργειας Βιάννου. Μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί στην ομάδα πάνω από 200 άτομα κι έπεται και συνέχεια, όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος και συμμετείχε στις διαδικασίες, στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις την όλη προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, η ιδέα για την ίδρυση της ομάδας ανήκει στο δημοτικό σύμβουλο Βιάννου Νικόλαο Θεοδοσάκη, ενώ η πρώτη σύσκεψη για να τεθούν οι βάσεις πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου στην Άνω Βιάννο, παρουσία πλήθους κόσμου. Ήταν δηλαδή η ιδρυτική συνέλευση της ομάδας και δόθηκε η επωνυμία "Μινωική Γη".

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εγγραφές στην ομάδα και ολοκληρώνονται μέχρι τις 10 Ιουλίου, ενώ πληροφορίες για όποιους ενδιαφέρονται δίνονται στο τηλέφωνο 6932/755.116.

Υπάρχει ελπίδα

Με αισιοδοξία μίλησε για την υπόθεση αυτή ο δήμαρχος της Βιάννου. Ο κ. Μπαριτάκης τόνισε: «Η ομάδα θα ασχοληθεί με διάφορες εναλλακτικές καλλιέργειες, αλλά θα δώσει το κυρίαρχο βάρος στην παραγωγή του φραγκόσυκου. Αλλά με απώτερο σκοπό την παραγωγή ζωοτροφής από τα φύλλα του.

Διότι τα φύλλα του φραγκόσυκου αποτελούν μια εξαιρετική σε ποιότητα και σε γεύση ζωοτροφή για όλα τα ζώα, ειδικά για τα πρόβατα και τα κατσίκια. Δεν υπάρχει πρόβλημα από τα αγκάθια, διότι γίνεται πρώτα η αποξήρανση και η επεξεργασία των φραγκόσυκων»...

Ο κ. Μπαριτάκης δίνει μεγάλο βάρος στην υπόθεση αυτή, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί σήμερα μια πολύ καλή απάντηση στο κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους μας. Ένα κόστος υψηλό και ασύμφορο για τους κτηνοτρόφους μας στο νησί μας. Λόγω των μεταφορικών, οι τιμές για να έρθουν εδώ οι ζωοτροφές είναι διπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα»...

Τα οφέλη

Σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, «αν πετύχει αυτό, καταλαβαίνετε ότι θα δώσει ανάσα στον κτηνοτροφικό κόσμο». Παράλληλα, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, στις αρμοδιότητες της ομάδας θα είναι επίσης και ο καρπός του φραγκόσυκου για ανθρώπινη χρήση, που έχει διαπιστωθεί πως χαρακτηρίζεται από μεγάλη διατροφική αξία.

Παράλληλα, η Ομάδα Εναλλακτικής Καλλιέργειας Βιάννου θα ασχοληθεί σταδιακά και με τα αρωματικά φυτά. Μετά, λοιπόν, τη σύστασή της, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες εργασίες φύτευσης των καλλιεργειών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια