Ειδήσεις

Τα παγάκια... καίνε την υγεία μας

«Οι τουαλέτες πλένονται... πιο συχνά από τις παγομηχανές και το νερό της λεκάνης της τουαλέτας είναι έτσι πιο καθαρό από... τα παγάκια που χρησιμοποιούμε στον καφέ και το ποτό μας»! Τραγικό; Υπερβολικό; Κι όμως. Είναι η καταγγελία που κάνει στη "Νέα Κρήτη" ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" Νίκος Κατσαρός. Μάλιστα, επικαλείται αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που διεξήχθη στην Αγγλία. Και αν αυτό ισχύει στην Αγγλία, τι θα μπορούσε να ισχύει στην Ελλάδα;

Ο Νίκος Κατσαρός σε γραπτή του καταγγελία προς τη "Νέα Κρήτη" αναφέρει: «Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας στην Αγγλία ότι, σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν σε παγάκια, αυτά βρέθηκαν να είναι μολυσμένα με μια σειρά από μύκητες και βακτηρίδια σε τέτοιο βαθμό που το νερό της λεκάνης της τουαλέτας ήταν πιο καθαρό. Αυτό δεν είναι παράξενο, ούτε και εξωπραγματικό ή προϊόν φαντασίας, αφού το νερό της λεκάνης της τουαλέτας ανανεώνεται συχνά λόγω χρήσεως.

Συμπέρασμα, οι τουαλέτες πλένονται πιο συχνά από τις παγομηχανές. Έτσι, μην εκπλαγείτε εάν μετά την προσωρινή απόλαυση κάποιου αναψυκτικού ή φυσικού χυμού ή ποτού με παγάκια, νιώσετε τάση για εμετό ή διάρροια, ή πονοκεφάλους και ζαλάδες, δεν ήταν από το ποτό αλλά από τα παγάκια».

Στην Ελλάδα

Και παρακάτω αναφέρει ότι «σε πολλές περιοχές της χώρας μας το νερό δεν είναι πόσιμο είτε γιατί περιέχει αρσενικό ή υδράργυρο ή χρώμιο ή και άλλες ακατάλληλες χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα κάποιες μικρές ποσότητες από τις ουσίες αυτές να παρασύρονται και στα παγάκια.

Εκείνο όμως που είναι σοβαρό είναι ο μικροβιολογικός κίνδυνος. Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος που πραγματοποιείται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας στις εγκαταστάσεις που παράγουν παγάκια δεν είναι συχνοί, ούτε συστηματικοί, και συνεπώς ούτε και αποτελεσματικοί.

Συνεπώς οι παγοποιητικές μηχανές, εάν δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται συστηματικά, αποτελούν εστίες μικροβίων που μολύνουν τελικώς τα παγάκια. Επίσης, πολλές φορές οι εργαζόμενοι στις παγοποιητικές μηχανές δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, π.χ. δεν πλένουν τα χέρια τους. Εξάλλου, λόγω της απουσίας ελέγχων, κάποιοι από αυτούς ίσως να μη διαθέτουν βιβλιάρια υγείας και να είναι φορείς ηπατίτιδας C ή άλλων μολυσματικών νόσων.

Πολλές φορές αγνοούν ακόμα και βασικούς κανόνες, όπως π.χ. δεν εργάζονται εάν έχουν τραυματισμό στο χέρι».

Βασικοί κανόνες

Καταλήγοντας, ο γνωστός επιστήμονας Νίκος Κατσαρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας: «Τα παγάκια μεταφέρονται σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους συσκευασμένα και παραλαμβάνονται από προσωπικό που τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Ποτέ δεν παίρνουμε ένα αναψυκτικό ή ποτό όπου είδαμε το σερβιτόρο να βάζει με τα χέρια του τα παγάκια στο αναψυκτικό μας. Επίσης η συσκευή όπου τοποθετούνται τα παγάκια πρέπει να πλένεται και να απολυμαίνεται.

Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ κ.λπ. το αγνοούν αυτό, θεωρώντας ότι, αφού ουσιαστικά βάζουν νερό, δεν υπάρχει λόγος να πλένεται ή να απολυμαίνεται η συσκευή. Προσοχή, λοιπόν, και στα παγάκια των ποτών μας».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια