default-image

Συρία: Επιθέσεις του στρατού στην αεροπορική βάση Μέναγ

Κόσμος
Συρία: Επιθέσεις του στρατού στην αεροπορική βάση Μέναγ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιθέσεις εναντίον θέσεων των ανταρτών στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, πλήττοντας κατά κύριο λόγο το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέναγ, εξαπέλυσε την Τρίτη ο συριακός στρατός όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την περασμένη Δευτέρα οι αντάρτες είχαν καταλάβει εν μέρει την αεροπορική βάση Μέναγ, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας, αλλά ορισμένα τμήματά της βομβαρδίστηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία, που πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί ωστόσο «εξακολουθούν να ελέγχουν τα σημαντικά τμήματα της αεροπορικής βάσης».

Μάχες εξελίσσονταν εξάλλου και σε άλλα τμήματα της επαρχίας του Χαλεπιού, δύο ημέρες αφότου η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι πρόκειται να αρχίσει άμεσα μια εκτεταμένη επιχείρηση για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

Οι ένοπλες δυνάμεις του συριακού στρατού, που υποστηρίζονται από μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ στις 5 Ιουνίου, κάτι που τόνωσε ξανά το ηθικό των μαχητών του καθεστώτος και σηματοδότησε την επίσημη πλέον εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο.

Στο μεταξύ, η Αρμοστία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συζητάει με τη Γερμανία το ενδεχόμενο η χώρα αυτή να φιλοξενήσει έως και 10.000 πρόσφυγες.

Η Αρμοστία έχει ζητήσει επίσης τη βοήθεια και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί καταφύγιο για μέρος τουλάχιστον των 1,6 εκατ. Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω του πολέμου και ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι θα φτάσουν τα 3,45 εκατ. πριν από τα τέλη του 2013, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αρμοστίας.

Ωστόσο, η μεταφορά των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες είναι μόνο μια από τις επιλογές που συζητώνται για τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις και το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την εισδοχή των προσφύγων θα συνεχίσουν να το χειρίζονται οι τέσσερις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία - ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράκ - ανέφερε εκπρόσωπος της UNHCR.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News