default-image

Μετά το "άδειασμα", στο ΣτΕ για το ηλιοθερμικό

Κρήτη
Μετά το "άδειασμα", στο ΣτΕ για το ηλιοθερμικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει η Περιφέρεια Κρήτης κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος που αδειοδοτεί την εγκατάσταση μεγάλου ηλιοθερμικού πάρκου στην περιοχή Χώνος Σητείας. Ωστόσο για την δημιουργία-εγκατάσταση του έργου η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έχει ταχθεί ενάντια, με ομόφωνη απόφαση, όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκο Καλογερή, «επίσης ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα υπόγεια νερά λόγω της τοξικότητας των υγρών που περιέχει η εγκατάσταση του ηλιοθερμικού πάρκου και εν γένει μια τέτοια εγκατάσταση δεν ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας».

Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Καλογερής, «με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι το ΥΠΕΚΑ έδωσε περιβαλλοντικούς όρους για τη συγκεκριμένη επένδυση. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επειδή δεν είναι το μοναδικό του είδους γιατί έρχονται και νέες αιτήσεις, αποσπασματικά χωρίς κανένα σχεδιασμό, εμείς ως Περιφέρεια θα προσφύγουμε μέσα στο επόμενο δίμηνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχουμε ένομμο συμφέρον ως Περιφέρεια να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον του νησιού και αν δεν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που έχουμε θέσει, που είναι ο ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε να δούμε το σύνολο των ΑΠΕ στο νησί και να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία τους, θα είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε τέτοια μεγάλη παρέμβαση».

Ο κ. Καλογερής επισήμανε τέλος για το θέμα ότι, «όταν η Περιφέρεια με ομόφωνη απόφαση τάσσεται εναντίον ενός τέτοιου έργου, έχουμε την αίσθηση ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή ή τουλάχιστον να εξετάζεται πολύ σοβαρά. Δε φάνηκε κάτι τέτοιο από το ΥΠΕΚΑ και αυτό μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και μας επιβάλλει να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο»...

"Άδειασε" την Περιφέρεια το υπουργείο για το ηλιοθερμικό

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα επικράτησε οργή.

«Ε, όχι. Αυτό παραπάει. Δε θα κάτσουμε να κάνουμε τις... γλάστρες», διαμηνύαν οργισμένοι από την Περιφέρεια Κρήτης, με φόντο μια υπουργική απόφαση που έρχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, τόσο για αδειοδοτήσεις - τσουβαληδόν - μεγάλων επενδύσεων ΑΠΕ με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες στην Κρήτη όσο και για τις σχέσεις αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση έρχεται από το ΥΠΕΚΑ. Αφορά στην περιβαλλοντική έγκριση μεγάλου ηλιοθερμικού σταθμού στο Χώνο Σητείας και έχει ανάψει «φωτιές» στην Περιφέρεια Κρήτης, που το φυσάνε και δε κρυώνει για το πρωτοφανές «άδειασμα» εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ. Κι αυτό γιατί το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει μια επένδυση στην οποία η Περιφέρεια είχε ανάψει εμφατικά «κόκκινο» το 2012!

Η σχετική απόφαση αφορά συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) για τον ηλιοθερμικό σταθμό ισχύος 60 MW, που φιλοδοξεί να κατασκευάσει σε μια έκταση 3013 στρ., στη θέση ΧΩΝΟΣ του δήμου Σητείας, το εταιρικό σχήμα SUSTAINABLE SOLAR THERMAL FUTURE EAST-CRETE ΕΠΕ.

Η απόφαση δεν έσκασε απλά σαν κεραυνός στην Περιφέρεια, αλλά έχει προκαλέσει πρωτοφανή οργή, αφού θεωρούν εύλογα πως το υπουργείο τους... έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του!

«Μα είναι δυνατόν να μας παραγκωνίζουν έτσι; Λες και δεν υπάρχουμε;», αναρωτήθηκε μιλώντας στη «Ν.Κ.» ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής.

Ο ίδιος δεν έκρυψε τον έκδηλο εκνευρισμό στο άκουσμα της έκδοσης της υπουργικής απόφασης. Και αυτό γιατί, αφενός, το υπουργείο «άδειασε» με πρωτοφανή τρόπο ένα θεσμικό όργανο, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, και κατ' επέκταση την Περιφέρεια, εγκρίνοντας την περιβαλλοντική μελέτη μιας επένδυσης την οποία η Επιτροπή το 2012 είχε απορρίψει ομόφωνα, χαρακτηρίζοντας την επένδυση καταστροφική! Και αφετέρου, διότι με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ουσιαστικά διάπλατα ο δρόμος για να προχωρήσουν διά της πλαγίου και άλλες ανάλογες επενδύσεις-μαμούθ. Για να το πούμε πολύ απλά δηλαδή, ο κάθε επενδυτής δε θα μπαίνει καν στον κόπο να ζητά τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας και θα μπορεί κάλλιστα να απευθύνεται απευθείας σε κεντρικό επίπεδο. Και να παίρνει εγκρίσεις απευθείας από το υπουργείο, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να έχει την ίδια αναλυτική εικόνα και ενημέρωση που μπορεί να έχει η Αυτοδιοίκηση.

«Πραγματικά έχω βγει από τα ρούχα μου με αυτή την απόφαση. Μιλάμε για ένα ηλιοθερμικό που χωροθετείται σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Που θα αλλοιώσει τα πάντα εκεί. Μιλάμε για μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων που είχε σοβαρότατα ζητήματα και προβλήματα. Για αυτό εξάλλου και πριν από ένα χρόνο και κάτι ως Επιτροπή την είχαμε απορρίψει ομόφωνα. Όλα αυτά, αλήθεια, δεν απασχολούν το υπουργείο; Τα όσα επιστημονικά τεκμηριώναμε στη σχετική απόφαση απόρριψης;», ανέφερε οργισμένος ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε:

«Πέραν του παράλογου της έγκρισης της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης, καταλαβαίνετε ότι γεννάται συνολικά μείζον θέμα. Δεν μπορούμε ως Περιφέρεια να το δεχτούμε αδιαμαρτύρητα αυτό. Να είμαστε δηλαδή απλώς θεατές. Αν ανοίξει μια τέτοια λογική, να αδειοδοτούνται σωρηδόν επενδύσεις απευθείας από την Αθήνα, τότε φοβάμαι ότι θα χαθεί τελείως η μπάλα. Θα πρέπει βεβαίως να το συζητήσουμε το θέμα στην Περιφέρεια, σε συνεννόηση με τον κ. περιφερειάρχη για το πώς θα κινηθούμε. Όμως είναι ένα κομβικό σημείο να μην αφήσουμε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Προσωπικά τουλάχιστον αυτό θα εισηγηθώ... Να εξαντλήσουμε κάθε πολιτικό και νομικό μέσο ακύρωσης της απόφασης αυτής του ΥΠΕΚΑ».

Φιλία Σαριδάκη - Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News