default-image

"Κακόβουλη ενέργεια" δείχνουν οι ενδείξεις για τη φωτιά

Κρήτη
"Κακόβουλη ενέργεια" δείχνουν οι ενδείξεις για τη φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «κακόβουλη ενέργεια» κάνουν λόγο οι πρώτες ενδείξεις όσον αφορά στην πολύ δυνατή έκρηξη και ακολούθως μεγάλη πυρκαγιά με ραγδαία εξάπλωση στην ταβέρνα "Αγιοφύλλι", στο 1ο χλμ. Γαζίου-Τυλίσου, η οποία παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις φλόγες λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Οι ζημιές στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που φιλοξενούσε κοινωνικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών γάμους και βαπτίσεις, και το οποίο εδώ και 5 μήνες ήταν κλειστό, δίχως άδεια λειτουργίας και ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ανυπολόγιστες.

Ακόμη και η οροφή από κεραμίδι ισοπεδώθηκε, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες προς πάσα κατεύθυνση του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, που έχει αναλάβει και την προανάκριση της υπόθεσης.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια πολύ δυνατή έκρηξη, που προηγήθηκε κατά πάσα πιθανότητα της πυρκαγιάς, η οποία είχε ραγδαία εξάπλωση.

Χαρακτηριστικές εξάλλου ήταν οι δηλώσεις του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, πύραρχου Μανόλη Δαμουλάκη, ο οποίος τόνισε πως περιμετρικά της φλεγόμενης επιχείρησης υπάρχουν αρκετά υλικά σε διάφορες αποστάσεις μεταξύ τους, η παρουσία των οποίων δε δικαιολογείται μετά από μια κλασική πυρκαγιά. Ο ίδιος, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ανέφερε ότι το κατάστημα είχε παραδοθεί στις φλόγες ολοκληρωτικά.

Μάχη 4 ωρών

Τα πολλά εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν κι έγιναν παρανάλωμα του πυρός φαίνεται πως δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Πυροσβεστική να επέμβει στο εσωτερικό της ταβέρνας. Συνολικά 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα επιχειρούσαν για τουλάχιστον 4 ώρες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας χρειάστηκαν επιπλέον ώρες για την αποκάθαρσή της, μιας και ολονυχτίς παρέμειναν δυνάμεις στο σημείο για τυχόν αναζωπύρωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιδιοκτήτης του κτίσματος χρωστούσε πολλά ακόμη και στον ιδιοκτήτη της γης των περίπου πέντε στρεμμάτων που του είχε ενοικιάσει, και ότι παλαιότερα σε άλλα παρόμοια καταστήματα που λειτουργούσε στο Ηράκλειο ο εν λόγω ιδιοκτήτης της φλεγόμενης επιχείρησης είχαν εκδηλωθεί και σε αυτά πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα, εξετάζονται διάφορα όσον αφορά στα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, ακόμη και το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου. Υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες, μεταξύ αυτών και των ανθρώπων που πρωτοείδαν τις φλόγες και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για τα περαιτέρω.

Σφραγισμένη

Όπως διευκρίνιζε χθες στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Μανόλης Σαμόλης, η συγκεκριμένη επιχείρηση, που καταστράφηκε ολοσχερώς, δεν είχε άδεια λειτουργίας και δεν μπορούσε να πάρει για λόγους κυκλοφοριακής σύνδεσης και αυθαιρεσιών, με αποτέλεσμα η δημοτική Αρχή να προβεί στο σφράγισμά της πριν από πέντε μήνες.

Ευτυχώς, πάντως, που η ταβέρνα δε λειτουργούσε διότι, όπως τονιζόταν σε διάφορες δηλώσεις, κάτι τέτοιο μπορεί να είχε ως συνέπεια θύματα και να μιλούσαμε σήμερα για τραγωδία. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε μεγάλη αναστάτωση από το συμβάν. Ο εκκωφαντικότατος θόρυβος της έκρηξης, πέρα από το να σημάνει τελικά συναγερμό σε Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ, σήκωσε στο πόδι και δεκάδες κατοίκους ακόμη και γειτονικών χωριών.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News