Ειδήσεις

"Αδειάζει" την Περιφέρεια το Υπουργείο για το ηλιοθερμικό

«Ε όχι. Αυτό παραπάει. Δε θα κάτσουμε να κάνουμε τις... γλάστρες», διαμηνύουν οργισμένοι από την Περιφέρεια Κρήτης, με φόντο μια υπουργική απόφαση που έρχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, τόσο για αδειοδοτήσεις - τσουβαληδόν - μεγάλων επενδύσεων ΑΠΕ με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες στην Κρήτη όσο και για τις σχέσεις αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση έρχεται από το ΥΠΕΚΑ. Αφορά στην περιβαλλοντική έγκριση μεγάλου ηλιοθερμικού σταθμού στο Χώνο Σητείας και έχει ανάψει «φωτιές» στην Περιφέρεια Κρήτης, που το φυσάνε και δε κρυώνει για το πρωτοφανές «άδειασμα» εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ. Κι αυτό γιατί το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει μια επένδυση στην οποία η Περιφέρεια είχε ανάψει εμφατικά «κόκκινο» το 2012!

Η σχετική απόφαση αφορά συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) για τον ηλιοθερμικό σταθμό ισχύος 60 MW, που φιλοδοξεί να κατασκευάσει σε μια έκταση 3013 στρ., στη θέση ΧΩΝΟΣ του δήμου Σητείας, το εταιρικό σχήμα SUSTAINABLE SOLAR THERMAL FUTURE EAST-CRETE ΕΠΕ.

Η απόφαση δεν έσκασε απλά σαν κεραυνός στην Περιφέρεια, αλλά έχει προκαλέσει πρωτοφανή οργή, αφού θεωρούν εύλογα πως το υπουργείο τους... έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του!

«Μα είναι δυνατόν να μας παραγκωνίζουν έτσι; Λες και δεν υπάρχουμε;», αναρωτήθηκε μιλώντας στη «Ν.Κ.» ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής.

Ο ίδιος δεν έκρυψε τον έκδηλο εκνευρισμό στο άκουσμα της έκδοσης της υπουργικής απόφασης. Και αυτό γιατί, αφενός, το υπουργείο «άδειασε» με πρωτοφανή τρόπο ένα θεσμικό όργανο, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, και κατ' επέκταση την Περιφέρεια, εγκρίνοντας την περιβαλλοντική μελέτη μιας επένδυσης την οποία η Επιτροπή το 2012 είχε απορρίψει ομόφωνα, χαρακτηρίζοντας την επένδυση καταστροφική! Και αφετέρου, διότι με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ουσιαστικά διάπλατα ο δρόμος για να προχωρήσουν διά της πλαγίου και άλλες ανάλογες επενδύσεις-μαμούθ. Για να το πούμε πολύ απλά δηλαδή, ο κάθε επενδυτής δε θα μπαίνει καν στον κόπο να ζητά τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας και θα μπορεί κάλλιστα να απευθύνεται απευθείας σε κεντρικό επίπεδο. Και να παίρνει εγκρίσεις απευθείας από το υπουργείο, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να έχει την ίδια αναλυτική εικόνα και ενημέρωση που μπορεί να έχει η Αυτοδιοίκηση.

«Πραγματικά έχω βγει από τα ρούχα μου με αυτή την απόφαση. Μιλάμε για ένα ηλιοθερμικό που χωροθετείται σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Που θα αλλοιώσει τα πάντα εκεί. Μιλάμε για μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων που είχε σοβαρότατα ζητήματα και προβλήματα. Για αυτό εξάλλου και πριν από ένα χρόνο και κάτι ως Επιτροπή την είχαμε απορρίψει ομόφωνα. Όλα αυτά, αλήθεια, δεν απασχολούν το υπουργείο; Τα όσα επιστημονικά τεκμηριώναμε στη σχετική απόφαση απόρριψης;», ανέφερε οργισμένος ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε:

«Πέραν του παράλογου της έγκρισης της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης, καταλαβαίνετε ότι γεννάται συνολικά μείζον θέμα. Δεν μπορούμε ως Περιφέρεια να το δεχτούμε αδιαμαρτύρητα αυτό. Να είμαστε δηλαδή απλώς θεατές. Αν ανοίξει μια τέτοια λογική, να αδειοδοτούνται σωρηδόν επενδύσεις απευθείας από την Αθήνα, τότε φοβάμαι ότι θα χαθεί τελείως η μπάλα. Θα πρέπει βεβαίως να το συζητήσουμε το θέμα στην Περιφέρεια, σε συνεννόηση με τον κ. περιφερειάρχη για το πώς θα κινηθούμε. Όμως είναι ένα κομβικό σημείο να μην αφήσουμε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Προσωπικά τουλάχιστον αυτό θα εισηγηθώ... Να εξαντλήσουμε κάθε πολιτικό και νομικό μέσο ακύρωσης της απόφασης αυτής του ΥΠΕΚΑ».


Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια