default-image

Σε "ασφυξία" το Ηράκλειο λόγω σκόνης σύμφωνα με την Κομισιόν

Κρήτη
Σε "ασφυξία" το Ηράκλειο λόγω σκόνης σύμφωνα με την Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ηράκλειο συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 πόλεων ανά τη χώρα που έχουν δεχτεί την μεγαλύτερη σε ποσότητα μεταφορά αφρικανικής σκόνης τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιον Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Πάτρα ,πνίγηκαν στην σκόνη εκτινάσσοντας τες με τον τρόπο αυτό πλέον μόνιμα στη λίστα των δέκα πιο επιβαρυμένων ευρωπαϊκών πόλεων.

Ο υπεύθυνος του συστήματος πρόγνωσης και μελέτης καιρού «Σκίρων» του Πανεπιστημίου της Αθήνας δρ Χρήστος Σπύρου αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου η ποσότητα της σκόνης στην Αθήνα έφτασε έως και τα 200 μg/m3, συμβάλλοντας έως και 80% στις υπερβάσεις των μικροσωματιδίων. Και προσθέτει ότι, κατά μέσο όρο, το 50% των υπερβάσεων αιωρούμενων σωματιδίων κάθε χρονιά στην Αθήνα οφείλεται στην αφρικανική σκόνη, ενώ στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 60%.

Η αφρικανική σκόνη, τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αποτελούν τις βασικές εποχιακές αιτίες για τις υπερβάσεις στις ποσότητες των αιωρούμενων σωματιδίων, που εντείνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους λόγω του κυκλοφοριακού και -κυρίως- της χρήσης νοθευμένων καυσίμων.

Σύμφωνα και με το real.gr τα αιωρούμενα σωματίδια, ένα «κοκτέιλ» άνω των 60 τοξικών ρύπων που προσκολλώνται πάνω στη σκόνη και καταλήγουν στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, κοστίζουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ε.Ε. και την Greenpeace, πάνω από 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία. Κυρίως, όμως, ευθύνονται για τον θάνατο 1.300 Ελλήνων κάθε χρόνο και για μακροχρόνιες επιπτώσεις υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Κομισιόν, αυτά τα σωματίδια σκοτώνουν ετησίως πάνω από 300.000 Ευρωπαίους!

Αντίστοιχες ποσότητες σκόνης, σύμφωνα με τον Χρ. Σπύρου, είχαν μεταφερθεί και το 2006. Η διαφορά όμως με τη φετινή χρονιά, όπως τονίζει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, έγκειται στο γεγονός ότι η μεταφορά σκόνης δεν είναι εποχιακή, αλλά συμβαίνει σχεδόν συνέχεια από το περασμένο φθινόπωρο, καθώς όλη αυτή την περίοδο σημειώθηκαν συνεχόμενα περάσματα βαρομετρικών χαμηλών.

«Αν δεν είχαμε νοθευμένα καύσιμα, θα είχαμε λιγότερα προβλήματα», τονίζει ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και επισημαίνει πως υπάρχουν «νέα είδη μικροσωματιδίων, με διάμετρο 1 και 2,5 χιλιοστών, τα οποία είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς δεν μπορεί να τα αποβάλει το ρινικό σύστημα του ανθρώπου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News