default-image

Αποκαλυπτικά στοιχεία για παράνομη βόσκηση - καταπατήσεις

Κρήτη
Αποκαλυπτικά στοιχεία για παράνομη βόσκηση - καταπατήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την ευθύνη φύλαξης της υπαίθρου από περιστατικά υπερβόσκησης και καταπάτησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς και στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί τα δύο τελευταία χρόνια, αναφέρεται στην απάντησή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού, όσον αφορά στο Νομό Ηρακλείου: «μετά την ενσωμάτωση της Αγροφυλακής, στις Δασικές Υπηρεσίες, το 2011, λειτούργησαν για πρώτη φορά τα Δασοφυλάκεια Αρχανών και Καστελίου, τα οποία καλύπτουν από πλευράς αρμοδιότητος την τ. Επαρχία Πεδιάδος και επανδρώθηκε με πέντε (5) και δέκα (10) Δασοφύλακες. Για την κίνηση των Δασοφυλάκων, και συνεπώς για την αστυνόμευση, συνολικά (Δασικά και Αγροτικά) έχουν διατεθεί για την τ. Επαρχία Πεδιάδος ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο δύο θέσεων στο Καστέλι, το οποίο εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Δασονομείου Καστελίου και δύο έως τρεις φορές της εβδομάδα, στις Αρχάνες, ένα (1) αυτοκίνητο που έχει διαθέσει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ηρακλείου». Συνολικά, έχουν υποβληθεί 256 μηνύσεις για αγροζημιές με ζώα και 42 συμβιβασμοί επί αγροτικών διαφορών και 19 περιπτώσεις για ανεπιτηρήτως βόσκοντα παραγωγικά ζώα.

Όσον αφορά στη Διεύθυνση Δασών Χανίων, το προσωπικό που εντάχθηκε στις δομές της αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για τη λειτουργία το εθνικού Δρυμού Λ. Ορέων που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε ανυπέρβλητα εμπόδια να αντιμετωπίσει, καθώς δεν προσλήφθηκε εποχικό προσωπικό. «Αυτή ακριβώς η άντληση προσωπικού από τη φύλαξη της υπαίθρου θα ήταν εις βάρος της ίδιας της φύλαξης. Παρά ταύτα δεν υπήρξε έξαρση αδικημάτων», όπως επισημαίνεται «καθώς συγκεκριμένα καταγράφηκαν πταίσματα, συνολικά -20- με συνολικό ποσό ζημιών 4.920, πλημμελήματα συνολικά -4- με ποσό ζημιών 5.690, συμβιβασμένα αγροτικά αδικήματα -17- με συνολικό ποσό ζημιών 12.330 και -37- συστάσεις».

Μετά την 4η σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ η Δ/νση Δασών Χανίων έχει ενεργοποιήσει τους Δήμους της Π.Ε Χανίων για τον καθορισμό των κτηνοτροφικών και γεωργικών ζωνών που θα διευκολύνουν τις άμεσες ενέργειες της Δ/νσης αφού θα θεσπιστούν ασυμβίβαστες δραστηριότητες.

Όσον αφορά στο Νομό Λασιθίου, έχουν καταγραφεί -76- αγροτικές κλοπές με ποσό ζημιάς 18.764, -14- αγροτικές φθορές με ποσό ζημιάς 2.752,5, -565- φθορές με ζώα με ποσό ζημιάς 124.867 και -264- αγροτικές και αγρονομικές παραβάσεις. Σε βαθμό πλημμελήματος αναφέρει -48- αγροτικές κλοπές και φθορές με ποσό ζημιάς 56.000 και -58- φθορές με ζώα με ποσό ζημιάς πάνω από 61.000, ενώ στο Ρέθυμνο η αρμόδια Δ/νση Δασών αναφέρει ότι έχουν υποβληθεί και εκδικασθεί -249- μηνύσεις για από για αγροτικές ζημιές από το 2011.

Η καταπάτηση των αγροτεμαχίων και η παράνομη βόσκηση αποτελεί πρόβλημα για την όλη την Κρήτη, ωστόσο όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός κ. Ευαγ. Λιβιεράτος «το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του επιτελικού του ρόλου έχει κατευθύνει χρηματικούς πόρους για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News