default-image

Πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι βαθμολογίες

Πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι βαθμολογίες

Νωρίτερα από πέρυσι αναμένεται να δοθούν φέτος στη δημοσιότητα οι βαθμολογίες των υποψηφίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα περισσότερα βαθμολογικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Ηρακλείου, ολοκληρώνουν μες στην εβδομάδα το έργο τους. Έτσι, άμεσα, το πιθανότερο πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αναμένεται να λήξει η αγωνία των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δύο είναι οι ημερομηνίες που "παίζουν" για την ανακοίνωση των βαθμολογιών: Η Πέμπτη 20 και η Παρασκευή 21 Ιουνίου. Όσο για τις ημερομηνίες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, το πιθανότερο είναι ότι πάμε για μετά το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ - όπως πάντα - οι επιτυχόντες και οι βάσεις εισαγωγής δεν προβλέπονται πριν από το Δεκαπενταύγουστο.

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν γίνει στη σκιά της οικονομικής κρίσης, αλλά και στον απόηχο του σχεδίου "Αθηνά". Εξαιτίας του τελευταίου που ακόμα "παίζει", για πρώτη φορά στα χρονικά έγιναν οι πανελλαδικές χωρίς να γνωρίζουμε τον αριθμό των εισακτέων.

Εξαιτίας της κρίσης αλλάζουν όμως και οι προτιμήσεις των παιδιών. Υπάρχουν πολλοί γονείς οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει τα παιδιά ότι μπορούν να τα στείλουν «μέχρι το Ρέθυμνο, κι αυτό με το ζόρι», ενώ με την ίδια λογική αναμένεται να πιεστούν πολύ και οι βάσεις των σχολών του Λεκανοπεδίου Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Στις συγκεκριμένες περιοχές είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να περάσουν σ' αυτές.

Οι βάσεις

Το στοιχείο της "εντοπιότητας" αναμένεται να παίξει φέτος ρόλο πιο καθοριστικό από ποτέ στις προτιμήσεις των υποψηφίων, που ως γνωστό είναι ένας από τους τρεις κρίσιμους παράγοντες προσδιορισμού των βάσεων.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες αυτοί:

* Οι επιδόσεις των υποψηφίων, για τις οποίες έχουμε μια εικόνα.

* Ο αριθμός των εισακτέων, τον οποίο δε γνωρίζουμε ακόμα.

* Οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Τάση πτώσης των βάσεων

Μέχρι τώρα, με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, έχουμε γνώση μέρους μόνο των επιδόσεων των υποψηφίων (του 1ου παράγοντα δηλαδή), μπορούμε να κάνουμε κάποιες προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αυτές δείχνουν τάση πτώσης των βάσεων. Η εικόνα που υπάρχει για το μάθημα της Έκθεσης, του οποίου η αξιολόγηση είναι προχωρημένη, καθώς πρόκειται για το πρώτο που έδωσαν τα παιδιά, είναι πως ο κύριος όγκος των γραπτών έχει βαθμολογηθεί στην κλίμακα από 13 ως 15. Τα παιδιά φέτος έγραψαν στα ίδια επίπεδα ή και καλύτερα από πέρυσι.

Στα Μαθηματικά της κατεύθυνσης οι υποψήφιοι δείχνουν να μην πήγαν πολύ καλά και να ρίχνουν το μέσο όρο του μαθήματος σε 70% κάτω από τη βάση.

Χαμηλότερα από πέρυσι έχουν γράψει οι μαθητές στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα που δίνουν οι βαθμολογητές για τη Βιολογία γενικής παιδείας. Στη Φυσική κατεύθυνσης, στα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης θεωρείται δεδομένη η μείωση των υψηλόβαθμων γραπτών, δηλαδή αυτών που "πιάνουν" πάνω από 18.

Το "Βατερλό" στα Μαθηματικά γενικής παιδείας προϊδεάζει για μεγάλη πτώση στις βάσεις των οικονομικών σχολών, ενώ αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις για τις σχολές της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ως σημαντική εκτιμάται η πτώση των βάσεων και στις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα που υπάρχει για τις βάσεις των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Τι αναμένεται ανά πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο: Αναμένεται σταθερότητα ή και άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα, δηλαδή στις νομικές και φιλολογικές σχολές, καθώς επίσης και στην Ψυχολογία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα, οι υποψήφιοι έγραψαν στα Αρχαία χειρότερα από πέρυσι, ενώ στην Ιστορία λίγο καλύτερα.

Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο: Εδώ η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη, μιας και είναι κοινή η εκτίμηση πτώσης των βάσεων στις φυσικομαθηματικές και στις πολυτεχνικές σχολές. Οι μεσαίες βάσεις του πεδίου προβλέπεται να κινηθούν ελαφρώς πτωτικά και οι χαμηλές των ΑΕΙ στα περυσινά επίπεδα, ενώ για τις χαμηλές των ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη γιατί δε γνωρίζουμε πώς θα επιλέξουν τα επαρχιακά ΤΕΙ οι υποψήφιοι, φοβούμενοι μήπως καταργηθούν στο μέλλον.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο: Χαμηλώνει ο πήχης για τις περιζήτητες ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές. Το μέγεθος της πτώσεως εξαρτάται από το πλήθος των υποψηφίων, οι οποίοι θα δηλώσουν τις ιατρικές και τις πολυτεχνικές σχολές ως πρώτη προτίμηση... Και εδώ, οι χειρότερες επιδόσεις ήταν στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Χημεία και Βιολογία), αλλά σίγουρα δε μιλάμε και για πανωλεθρία.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο: Αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα, μιας και οι επιδόσεις τόσο στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, όσο και στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ήταν χειρότερες από πέρυσι (πολύ χειρότερες στα Μαθηματικά και ελαφρώς χαμηλότερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News