default-image

Υποχώρησε φράγμα στη Γερμανία

Κόσμος
Υποχώρησε φράγμα στη Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός σήμανε τη νύχτα στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, καθώς η πρωτοφανής αύξηση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Έλβα, λόγω των πλημμυρών που συνεχίζουν να απειλούν τη βόρεια Γερμανία, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ένα φράγμα και πολλές εκατοντάδες άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πίεση του νερού άνοιξε ρήγμα 10 μέτρων, που γρήγορα έφτασε τα 50 μέτρα, στο φράγμα κοντά στο χωριό Φίσμπεκ. Οι Αρχές έδωσαν εντολή 400 με 500 κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους όπως και να εκκενωθούν τα τρία γειτονικά χωριά. Εξαιτίας δε του ρήγματος, έκλεισε μια σιδηροδρομική γέφυρα, με συνέπεια οι αμαξοστοιχίες που εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ Βερολίνου και Κολωνίας ή Φρανκφούρτης να ακολουθούν άλλη διαδρομή.

Λίγο νοτιότερα, στο Μαγδεμβούργο, πρωτεύουσα της κρατιδίου Σαξονίας-Άνχαλτ, η στάθμη των υδάτων στον Έλβα άρχισε να υποχωρεί στα 7,30 μέτρα από 7,48 που είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της την Κυριακή. Σημειώνεται ότι συνήθως η στάθμη του ποταμού κυμαίνεται στα 2 μέτρα σε αυτή την περιοχή.

Χθες οι Αρχές ζήτησαν την απομάκρυνση 23.5000 κατοίκων του Μαγδεμβούργου και των περιχώρων του και μέχρι τώρα δεν έχει επιτραπεί στους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στο Βίτενμπεργκ του Βραδεμβούργου, η στάθμη των υδάτων του Έλβα έφτασε τα 7,85 μέτρα την Κυριακή, δηλαδή 50 εκατοστά παραπάνω σε σχέση με την τελευταία πλημμύρα-ρεκόρ το 2002. Σε αυτή την αγροτική περιοχή, οι Αρχές αναμένουν η στάθμη των υδάτων να φτάσει τα 8 μέτρα σήμερα και τα 8,20 μέτρα αύριο Τρίτη.

Στο έλεος των πλημμυρών και η Ουγγαρία

Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, ύστερα από οκτώ ώρες συνεχούς αύξησης της στάθμης των υδάτων στο Δούναβη, που έφτασε τα 8,89 μέτρα στις 7 ώρα Ελλάδος σήμερα και στα 8,88 μέτρα δύο ώρες αργότερα, η στάθμη υποχώρησε αργότερα στα 8,91 μέτρα, με τα φράγματα να αντέχουν τη δριμύτητα του νερού.

Ο Δήμος της Βουδαπέστης απαγόρευσε την κυκλοφορία των πεζών στους μεγάλους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, παραλλήλως του Δούναβη, ρυθμίζοντας ορισμένες προσβάσεις στις γέφυρες που ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης, τη Βούδα και την Πέστη, ώστε τα επαγγελματικά οχήματα να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεντρικά σημεία.

Ο δήμαρχος της πόλης Ιστβάν Τάρλος ζήτησε από τους δημότες να μη χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, ενώ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατά μήκος του Δούναβη, της Suzuki στο Έστεργκομ (55 χλμ. βορείως της Βουδαπέστης) και της Audi στο Γκιορ (110 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας), αναμένεται να σταματήσουν σήμερα την παραγωγή, όχι λόγω τυχόν ζημιών που υπέστησαν, αλλά γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους, καθώς πολλοί δρόμοι της περιοχής είναι κλειστοί.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν τόνισε ότι η Βουδαπέστη θα είναι εκτός κινδύνου την Τετάρτη, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση που δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες λόγω των πλημμυρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News