Ειδήσεις

Στην κρίση του αστυνομικού διευθυντή αν θα γίνουν πορείες

Ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου θα αποφασίζει κατά την κρίση του πλέον αν θα πραγματοποιούνται ή όχι πορείες στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, έχοντας το δικαίωμα να τις διαλύει στην έναρξή τους.

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο, στις πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων (δηλαδή Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), εφόσον μια συγκέντρωση χαρακτηριστεί "μικρή", δε θα επιτρέπεται να καταλαμβάνει το οδόστρωμα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Οι συγκεντρωμένοι δε θα μπορούν να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα, έτσι ώστε να διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων και να εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών, διαταράσσοντας την κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων!

Για να επιτρέπονται πρέπει να μπουν κάτω από την ομπρέλα πολιτικών κομμάτων ή τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών ενώσεων ή να είναι συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα!

Πόσα άτομα απαιτούνται για να χαρακτηριστεί μια συγκέντρωση ως μικρή, 50, 100, 500, 1.000;

Θα είναι διαφορετική η εκτίμηση το χειμώνα και το καλοκαίρι;

Αν δεν καταλαμβάνεται το οδόστρωμα αλλά οι πορείες γίνονται στο πεζοδρόμιο, δε θα προκαλείται μεγαλύτερο πρόβλημα στην τουριστική και κοινωνικοοικονομική ζωή, μιας και στα στενά πεζοδρομία ή στους πεζόδρομους της πόλης θα σταματάει ουσιαστικά η κίνηση ανθρώπων.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, «οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δε διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης.

Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπονται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις.

Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση, την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερόμενους.

Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι καταρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών.

Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.

Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια