default-image

Επανάσταση καινοτομίας στην Ελλάδα – Ερχονται το 2014 τα οργανικά ηλεκτρονικά

Επιστήμη
Επανάσταση καινοτομίας στην Ελλάδα – Ερχονται το 2014 τα οργανικά ηλεκτρονικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός του 2014 θα είναι έτοιμες οι δύο πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, που προβλέπεται να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, σε έκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η κίνηση αυτή προβλέπεται να δώσει ώθηση στην Ελλάδα που πρωτοστατεί σε έναν καινούργιο τομέα που αρχίζει και εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Τα οργανικά ηλεκτρονικά κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, Είναι ανακυκλώσιμα, πιο εύκαμπτα, πιο ελαφριά και πιο φθηνά από τα συμβατικά ηλεκτρονικά και κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα είναι πως μπορούν να βελτιώνουν τις μέχρι σήμερα συμβατικές μεθόδους παραγωγής, φωτισμού, αποθήκευσης ενέργειας και επικοινωνίας. Επομένως, τα οργανικά ηλεκτρονικά έχουν πεδίο εφαρμογής σε φωτοβολταϊκά συστήματα, εύκαμπτες οθόνες, βιοδιαγνωστικές συσκευές, εκτυπώσιμες μπαταρίες, έξυπνα υφάσματα, εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, συσκευασίες τροφίμων και πολλά ακόμα.

Στην αγορά επτά καινοτόμα προϊόντα εντός διετίας

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Smartronics», μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ευρεία συνάντηση των εταίρων του εγχειρήματος, με την ευκαιρία και του επιστημονικού, εκθεσιακού και εκπαιδευτικού πολυγεγονότος «Nanoteχnology 2013».

Στόχος είναι στα επόμενα δύο χρόνια, να βγουν στην αγορά επτά καινοτόμα προϊόντα. Επίσης, δημιουργούνται δεκάδες νέες θέσεις εργασίας αφού ήδη έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις υποψήφιων διδακτόρων ειδικών στα λέιζερ. Το «Smartronics», στο πλαίσιο του οποίου δημιουργούνται οι μονάδες, χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ.Λογοθετίδη, η μία μονάδα θα έχει ως αντικείμενο την πιλοτική παραγωγή πρότυπων μηχανών για την εκτύπωση οργανικών ηλεκτρονικών, φωτοβολταϊκών και υλικών για εύκαμπτες οθόνες κι άλλες εφαρμογές, ενώ η δεύτερη θα δραστηριοποιείται στον χώρο «των τεχνολογιών παρόμοιων του πυριτίου, τόσο σε εύκαμπτα υποστρώματα, όσο και σε γυαλί».

Οι πιλοτικές μονάδες, όμως, οι οποίες θα επιτρέψουν σε πρώτη φάση την παραγωγή πρότυπων και «demonstrators» των προϊόντων, ώστε αυτά αρχικά να διαφημιστούν «στον έξω κόσμο» και στη συνέχεια να ξεκινήσει σταδιακά η παραγωγή μικρής κλίμακας, δεν είναι το μόνο καλό νέο, που κομίζει ο κ. Λογοθετίδης.

Συμφωνίες συνεργασίας με γερμανικές εταιρείες

Όπως επισημαίνει, γοργά τρέχει το εγχείρημα της καινοτομικής συστάδας (cluster) οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Ι (το «Ι» απ΄ το «Industry» την αγγλική λέξη για τη βιομηχανία), στο πλαίσιο της οποίας κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) συνάπτουν ήδη «συμμαχίες» εκτός των συνόρων και μάλιστα σε προηγμένες τεχνολογικά αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας, φέρνοντας τη Θεσσαλονίκη πιο κοντά στον στόχο για την ανάδειξή της σε κέντρο διάχυσης γνώσης της τεχνολογίας του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, ήδη, δύο από τις start up του cluster έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με γερμανικές εταιρείες και -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- έπεται συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε η δημιουργία και του «Ελληνικού Συνδέσμου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών» (Hellenic Organic and Printed Electronics Association) «HOPE-A», στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 20 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς της ελληνικής επικράτειας. Στόχος του Συνδέσμου είναι η οργάνωση των βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών.

Αγορά 65 δισ. ευρώ το 2022

Τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν, σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη, ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην ενέργεια, φωτισμό, ηλεκτρονική, υγεία με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών και αγορών, που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. το 2022 μόνο σε βασικές εφαρμογές και που θα ανοίγει τον δρόμο για πολλές άλλες, πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες (όπως τα έξυπνα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, έξυπνη συσκευασία κτλ).

Ο κ. Λογοθετίδης θα μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στα παραπάνω θέματα, στη διάρκεια δείπνου εργασίας για την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί απόψε. Το δείπνο λαμβάνει χώρα με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου-επιχειρηματικής έκθεσης-θερινού σχολείου «Nanoteχnology 2013», που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη. Πέραν των άλλων σημαντικών οφελών της, η διοργάνωση, διάρκειας αρκετών ημερών, εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 1,5-2 εκατ. ευρώ στην πόλη τη Θεσσαλονίκης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News