default-image

Πώς θα φορολογηθούν ακίνητα και αγροτεμάχια

Ελλάδα
Πώς θα φορολογηθούν ακίνητα και αγροτεμάχια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηλά στην ατζέντα της Τρόικας βρίσκεται η φορολογία των ακινήτων, όπως αποδεικνύεται και από τη τελευταία Έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ, θέτοντας το υπουργείο Οικονομικών σε κατάσταση συναγερμού. Το πρώτο που θα ζητήσουν οι δανειστές είναι το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, ο οποίος από τη στιγμή που θα αντικαταστήσει τον επιτυχημένο- κατά τη Τρόικα- φόρο που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, θα πρέπει να είναι εξίσου αξιόπιστος και αποδοτικός.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα παραδοθεί- εκτός απροόπτου- στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν πολλά "κενά" που θα πρέπει να συμπληρωθούν στη τελευταία σύσκεψη της διακομματικής υπό τον Γ. Στουρνάρα και έχουν να κάνουν με το πώς θα διαφοροποιείται ο Φόρος αναλόγως των χαρακτηριστικών των ακινήτων καθώς και με το πώς θα αποφευχθούν οι αδικίες στην αντιμετώπιση των εκτός σχεδίου ακινήτων που μπορεί να έχουν όμοια χαρακτηριστικά αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές.

Ειδικά όσον αφορά στα αστικά ακίνητα, ο υπολογισμός του Φόρου θα γίνει με βασικό εργαλείο το "σπάσιμο" των Τιμών Ζώνης σε 33 κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο ξεκινά από τα 1,8 ευρώ και η κλιμάκωση θα γίνεται ανά 80 ή 90 λεπτά το τετραγωνικό. Υπό εξέταση είναι η δυνατότητα πρόβλεψης ειδικών συντελεστών για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως ο όροφος ή πρόσοψη, καθώς και συντελεστών παλαιότητας. Εξαιρέσεις και απαλλαγές θα προβλεφθούν μόνο για ευπαθείς ομάδες. Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων έχει ακόμα μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας, ειδικά όσον αφορά στις μη καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση για χαμηλή φορολόγηση από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Η κλιμάκωση για τις μη καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι 15, 30 και 40 ευρώ- αν και εξετάζονται χαμηλότεροι συντελεστές 20 και 30 ευρώ- αναλόγως του εάν το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε μειονεκτική, ορεινή ή πεδινή περιοχή. Επιπλέον θα μελετώνται ειδικοί συντελεστές για τα παραθαλάσσια εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ είναι υπό εξέταση ή ειδικοί συντελεστές με βάση γεωγραφικά κριτήρια ή ειδικοί συντελεστές με βάση τις Τιμές Ζώνης των όμορων περιοχών για να μην επιβαρυνθούν με τον ίδιο τρόπο παραθαλάσσια αγροτεμάχια σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται τουριστικές.

Το δεύτερο που θα ζητήσει η Τρόικα είναι το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες ο Γ. Στουρνάρας θα πάρει τις σχετικές εισηγήσεις από τις ειδικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει και τις πρώτες εισηγήσεις για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε κάποιες περιοχές. Η εν λόγω αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, εξελίσσεται, πάντως, σε γρίφο για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να μειώσει τις τιμές ζώνης εκεί όπου οι εμπορικές τιμές βρίσκονται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, επιδιώκοντας παράλληλα να μην αυξήσει τις αντικειμενικές εκεί όπου απέχουν ακόμα από τις εμπορικές, χωρίς όμως να έχει και δημοσιονομικές απώλειες. Ενδεικτικά, στη Πεντέλη οι τιμές ζώνης είναι έως και 1,85% υψηλότερες από τις εμπορικές, στο Διόνυσο έως και 11,6%, στο Βόλο έως και 20%. Αντιθέτως, στο Καματερό οι τιμές ζώνης είναι έως και 50% χαμηλότερες από τις εμπορικές, στο Γέρακα έως και 42,6%, στη Σητεία έως και 17,6%.

Το τρίτο που θα ζητήσει η Τρόικα είναι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να "ξυπνήσει" η κτηματαγορά. Πέρα από το υψηλό φορολογικό κόστος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ στο 20% της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση του Ταμείου ότι λειτουργεί αρνητικά για τη κτηματαγορά τόσο το "πάγωμα" των πλειστηριασμών όσο και το ότι η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι χαμηλότερη!!!

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News