default-image

Τι είπε ο Κρητικός φοιτητής για την περιπέτεια στην Τουρκία

Κρήτη
Τι είπε ο Κρητικός φοιτητής για την περιπέτεια στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πάτρια εδάφη βρίσκεται από χθες ο 25χρονος Ηρακλειώτης φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης μετά την περιπέτεια που έζησε κατά τη σύλληψή του από τις τουρκικές Αρχές με την κατηγορία της "υποκίνησης ταραχής" στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" της Αθήνας περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές αγωνίας που έζησε και οι οποίες θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Έπεσα κάτω στο έδαφος και με μετά από λίγα λεπτά με συνέβαλε η Αστυνομία της Τουρκίας», είπε ο ίδιος.

Στην Ελλάδα έφτασε ασφαλής πλέον χθες τα ξημερώματα, αφού αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. «Πήγα στις διαδηλώσεις μόνο για να βγάλω φωτογραφίες και να τραβήξω μερικά βίντεο. Την ώρα που βρισκόμουν στην περιοχή της Ταξίμ δεν υπήρχαν κάποιες ταραχές ή πετροπόλεμος. Η Αστυνομία δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία της έως εκείνη τη στιγμή. Όλα ήταν ήρεμα. Όμως μέσα σε λίγα λεπτά έγινε μια επιχείρηση της Αστυνομίας, όπου  πέσανε δεκάδες δακρυγόνα. Επικράτησε πανικός. Εγώ πανικοβλήθηκα.

Έπεσα κάτω γιατί δεν άντεχα την ατμόσφαιρα. Ήταν αποπνικτικά. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω και έπεσα στο έδαφος. Με συνέλαβαν με την κατηγορία ότι συμμετέχω στα επεισόδια».

Από την πρώτη στιγμή, μεταφέροντας τις εξελίξεις από την Τουρκία, όπου βρισκόταν από τον περασμένο Οκτώβριο εκτελώντας την πρακτική του άσκηση από το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όπως είπε, προσπάθησε να κρατήσει την ψυχραιμία του. Τόσο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, όταν έγινε γνωστή η σύλληψη του Ηρακλειώτη φοιτητή, βρισκόταν συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές Αρχές με στόχο να αφεθεί το συντομότερο δυνατόν ελεύθερος, ενώ ταυτόχρονα του είχε διασφαλιστεί πλήρης νομική προστασία. Άμεση όμως ήταν η κινητοποίηση και των τοπικών Αρχών του Ηρακλείου.

«Μου φέρθηκαν καλά»

Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησής του και για τους Τούρκους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ο Ηρακλειώτης φοιτητής τόνισε: «Πολλοί πιστεύουν ότι δε θα ήταν περίεργο η τουρκική Αστυνομία να με κατηγορήσει με ψευδή στοιχεία. Ωστόσο, μου φέρθηκαν καλά στο αστυνομικό τμήμα της Τουρκίας. Δε με πείραξαν και δε με πρόσβαλαν», κατέληξε ο Γιώργος.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News