default-image

Η θυσία και ο παραγκωνισμός

Απόψεις
Η θυσία και ο παραγκωνισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα ενδιαφέρον ποστ, η ιστοσελίδα smartpost μάς θυμίζει ποιοι πάτησαν το κουμπί για την πτώση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας.

Του Γιώργου Σαχίνη

Παραθέτουμε το απόσπασμα:

* Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2011: Γύρω στη 13:00 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, σε δισέλιδη επιστολή της, δηλώνει ότι ανεξαρτητοποιείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη βαθύτατη διαφωνία της με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Μετά την ανεξαρτητοποίησή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 152 μέλη.

Γύρω στις 15:00 γίνεται γνωστό ότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, με επιστολή της στον πρωθυπουργό δηλώνει ότι, αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό. Πολύ σκληρός με τον πρωθυπουργό εμφανίσθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης, που ανέφερε σε δήλωσή του πως «δυστυχώς, η χώρα είναι όμηρος των γόνων και των επιγόνων που φαίνεται ότι πάνω απ' όλα βάζουν την εξουσία».

* Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011: Στις 10:45 το πρωί, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λυντζέρης, δηλώνει στο περιστύλιο της Βουλής: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι παρελθόν».

* Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011: Το βράδυ πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζεται ότι αριθμεί 152 βουλευτές.

Λίγο πριν την ψηφοφορία 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμμέσως πλην σαφώς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η Εύα Καϊλή, προσερχόμενη στη Βουλή, δηλώνει «όλα είναι ρευστά, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν», τονίζοντας επίσης ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ. Η Σοφία Γιαννακά δηλώνει: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απόψε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία χάους και αναρχίας αύριο». Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Αν ο πρωθυπουργός δεν το πει αυτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα απόψε», συμπλήρωσε. «Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου», δήλωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Και η Βάσω Παπανδρέου από το περιστύλιο της Βουλής δηλώνει: «Η αποψινή ψηφοφορία δεν έχει το χαρακτήρα που κάποιοι θέλησαν να της δώσουν στην αρχή της εβδομάδας, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολής για το σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

Τι απέγιναν;

To εύλογο ερώτημα που προκύπτει, από τα πρόσωπα τα οποία συνιστούσαν το ρεύμα Βενιζέλου και συμμετείχαν στην πτώση του Παπανδρέου με καταγεγραμμένες δηλώσεις, είναι πού βρίσκονται πολιτικά σήμερα;

Η Μιλένα Αποστολάκη, αφού ανεξαρτητοποιήθηκε για να ρίξει τον ΓΑΠ, επέστρεψε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Βενιζέλο, δηλώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κάνει μια νέα αρχή. Μια επανεκκίνηση. Σε αυτή την τόσο δύσκολη αλλά και τόσο αναγκαία προσπάθεια για τη χώρα, αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω το "παρών" για την παράταξη με όλες μου τις δυνάμεις».

Τα αποτελέσματα στη Β' Αθηνών φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στην 5η θέση, κάτω από το 10%, και η Μιλένα Αποστολάκη κατρακυλά στους 12.341 σταυρούς προτίμησης, από τους 59.358 το 2009. Φυσικά δεν εκλέγεται. Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει 4 βουλευτές στη Β' Αθηνών, με τελευταίο τον Ανδρουλάκη, ο οποίος πιάνει τους 18.882 σταυρούς.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης αναλαμβάνει γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2012. Προφανώς ο ίδιος δε βάζει «πάνω απ' όλα την εξουσία», όπως άλλωστε έκανε ο ΓΑΠ. Ακούραστος, καθώς εξελέγη βουλευτής Καρδίτσας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004 και του 2009, συνεχίζει τη σημαντική προσφορά του στο ΠΑΣΟΚ και έχει μεγάλο μερίδιο επιτυχίας για το 13,5% που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, αλλά και τα υψηλά ποσοστά του στις σημερινές δημοσκοπήσεις.

Ο Δημήτρης Λυντζέρης παίρνει 5.076 σταυρούς στη Β' Πειραιά, από τους 30.963 το 2009. Το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει έδρα στην εκλογική περιφέρεια της Β' Πειραιώς!

Η Εύα Καϊλή, γνωστή για τα σκονάκια στο χέρι, από τα οποία διάβαζε τη γραμμή του "ρεύματος", βγαίνει πρώτη στην Α' Θεσσαλονίκης με 12.212 σταυρούς. Την έδρα της "κλέβει" ο αγαπημένος της Βενιζέλος. Η ίδια δηλώνει σήμερα ότι αγαπά πολύ την ομάδα και τον κόσμο του ΠΑΟΚ, προσδοκώντας από τον Ιβάν Σαββίδη να της προτείνει να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του ΠΑΟΚ!

Η Σοφία Γιαννακά, από τα πουλέν του Βενιζέλου, διαπρέπει στην Αιτωλοακαρνανία με 5.725 σταυρούς, κάτω από τους Μωραΐτη-Βερελή-Mακρυπίδη. Προφανώς, τα πράγματα «εξελίχθηκαν άσχημα» και γι' αυτήν.

Η αγαπητή Βάσω Παπανδρέου ακόμη αναζητείται.

Το σχέδιο πέτυχε... αλλά

Οι προαναφερθέντες πολιτικοί θεώρησαν ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου κάνει κακό στο κόμμα και στη χώρα. Έτσι, έδωσαν τον υπέρτατο αγώνα για να φύγει κακήν κακώς ο ΓΑΠ από την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, με "ηγέτη" τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι θα παλέψει για την είσοδό του στη Βουλή στις επόμενες ευρωεκλογές, κάτι που διαπιστώνουν ακόμη οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες και προτείνουν κοινή κάθοδο με ΔΗΜ.ΑΡ. Σήμερα, ο εθνολαϊκιστής Σαμαράς κυβερνά τη χώρα και παίζει... γιο-γιο με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, μαλώνοντας μάλιστα τον πρόεδρό του για δηλώσεις που τον προσβάλλουν (σύμφωνα με την "Καθημερινή", o Σαμαράς επέπληξε τον Βενιζέλο για την αναφορά του ότι διαφέρει αξιακά από τη Ν.Δ..

Ο Βενιζέλος, μετανιωμένος, είπε ότι δεν εννοούσε τον Σαμαρά!).

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο Βενιζέλος παραγκώνισε την πλειοψηφία των πολιτικών του "ρεύματος", όταν πια έπαψε να τους έχει ανάγκη. Μέχρι και ο Γερανίδης έχει μετανιώσει για την εμπλοκή του στο σχέδιο Βενιζέλου. Πάντως, μπορεί οι ίδιοι να θυσίασαν εαυτούς, αλλά το σχέδιο πέτυχε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News