default-image

Φουσκώνουν και πάλι τα νερά στην Κεντρική Ευρώπη

Κόσμος
Φουσκώνουν και πάλι τα νερά στην Κεντρική Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη ανησυχία υπάρχει στη βόρεια Γερμανία καθώς, παρά τη μικρή υποχώρηση των υδάτων του ποταμού Έλβα, αναμένεται και νέα αύξηση της στάθμης τους τις προσεχείς μέρες.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στο Μαγδεμβούργο, όπου η στάθμη των υδάτων του Έλβα ξεπέρασε τη νύχτα κατά 20 εκατοστά το ρεκόρ των 6,97 μέτρων του 2002, την ώρα που το φυσιολογικό επίπεδο των νερών του ποταμού δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα.

Αλλά και στο Βραδεμβούργο οι κάτοικοι παρατηρούν με αγωνία να φουσκώνουν τα νερά του ποταμού.

Εκατοντάδες εθελοντές εργάστηκαν όλη τη νύχτα της Πέμπτης για να τοποθετήσουν σακιά με άμμο στις όχθες του ποταμού, κοντά στο Λίνεμπουργκ της Κάτω Σαξωνίας, όπου αναμένεται αύξηση της στάθμης των υδάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ζίγκριντ Ρουτ, μέλος της ομάδας συντονισμού των μέτρων προστασίας στην περιοχή, δήλωσε πως «τώρα πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και να περιμένουμε τις εξελίξεις», καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα, τα οποία είναι δυνατόν τις επόμενες μέρες να διογκωθούν.

Ήδη έχουν προκληθεί προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, με τους υπεύθυνους του γερμανικού σιδηροδρομικού δικτύου να ανακοινώνουν τη νύχτα ότι τα τρένα που εκτελούν δρομολόγια από το Βερολίνο στη Λειψία θα αλλάξουν πορεία, γεγονός που θα διπλασιάσει τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής.

Στην Ουγγαρία, η στάθμη των υδάτων του Δούναβη συνέχισε τη νύχτα να ανεβαίνει, ξεπερνώντας ιστορικά ρεκόρ στη δυτική χώρα.

Στη Βουδαπέστη η κορύφωση της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού αναμένεται τη Δευτέρα. Η τελευταία μεγάλη άνοδος της στάθμης, στα 8,60 μέτρα, σημειώθηκε το 2006, ωστόσο τώρα οι Αρχές περιμένουν να ανέβει στα 8,85 μέτρα με περιθώριο λάθους 20 εκατοστών. Σήμερα η στάθμη των υδάτων στην ουγγρική πρωτεύουσα ήταν στα 7,81 μέτρα.

Στην Τσεχία, η οποία επίσης επλήγη βαθύτατα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, καθώς έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, οι κάτοικοι, θύματα των πλημμυρών των τελευταίων ημερών, άρχισαν σήμερα να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ορισμένοι απελπισμένοι καθώς διαπιστώνουν την έκταση των ζημιών και άλλοι χαρούμενοι επειδή κατάφεραν να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Συνολικά 22.800 πυροσβέστες συμμετέχουν στο έργο διάσωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News