default-image

Μετά την απίστευτη καθίζηση περιμένουν τις αποζημιώσεις

Κρήτη
Μετά την απίστευτη καθίζηση περιμένουν τις αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους και το σπίτι τους να παθαίνει καθίζηση ένιωσαν έντρομοι χθες οι ιδιοκτήτες δύο ισόγειων σπιτιών στον οδό Νικολάου Σταυράκη στο Ηράκλειο. Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, το αληθινό αυτό γεγονός δε σημειώθηκε εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου αλλά λόγω αγωγού της ΔΕΥΑΗ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αγωγός, ο οποίος τυγχάνει να περνάει μπροστά από τα σπίτια τους, έσπασε.

Η υπόγεια διαρροή τεράστιας ποσότητας νερού, η οποία σύμφωνα με τους κατοίκους φαίνεται να συνέβαινε εδώ και αρκετές ημέρες, χωρίς να γίνει αντιληπτή, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων νερού κάτω από τις οικίες και την ταχύτατη διάβρωση του υποστρώματος, με αποτέλεσμα εντελώς ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη να υποστούν καθίζηση.

Και ενώ για το τι συνέβαινε υπογείως δεν υπήρξε κανένα σημάδι στο δρόμο, οι εικόνες μέσα στα σπίτια των άτυχων κατοίκων αποδεικνύουν τις ανεπανόρθωτες φθορές που υπέστη ο στατικός ιστός τους. Τα πατώματα υποχώρησαν, οι τοίχοι γέμισαν ρωγμές, ενώ την ίδια στιγμή ειδικά το ένα σπίτι μοιάζει να έχει πάρει κλίση, με τους ιδιοκτήτες του να φοβούνται να μείνουν μέσα σε αυτό. Μάλιστα οι ζημιές από την καθίζηση του κτίσματος είναι εμφανείς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του.

Οι... ανασκαφές

Έντρομοι οι κάτοικοι ενημέρωσαν τη ΔΕΥΑΗ, η οποία διέκοψε την παροχή, ενώ συνεργεία της έσπευσαν στο σημείο για να αποκαταστήσουν τη βλάβη στον αγωγό και να καταγράψουν τις ζημιές στις οικίες. Το πρόβλημα όμως διογκώθηκε για κάποια στιγμή, όταν η ΔΕΥΑΗ άρχισε τις ανασκαφές προκειμένου να εντοπίσει τον αγωγό από τον οποίο προερχόταν η διαρροή.

Τότε ήταν που ορμητικά ποτάμια νερού, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το οδόστρωμα, άρχισαν να ξεχύνονται στην επιφάνεια του δρόμου και να μπαίνουν ακόμα και μέσα στα σπίτια. Συνέπεια αυτού ήταν να πλημμυρίσουν δυο υπόγεια στην περιοχή, με τους ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να απομακρύνουν τα νερά με μοτέρ.

Θα αποζημιωθούν

Όπως πάντως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης, που από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, έδωσε εντολή στα συνεργεία να αποκαταστήσουν τη βλάβη, η δημοτική υπηρεσία θα προχωρήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών.

«Σημειώθηκε κάποια αφανή διαρροή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αυτές οι ζημιές. Μόλις ενημερώθηκα για το περιστατικό, έστειλα τα συνεργία της υπηρεσίας μας στο σημείο προκειμένου να αποτιμήσουν τη ζημιά και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Το περιστατικό προφανώς οφείλεται σε κάποιο βαρύ όχημα που πέρασε από το σημείο, με αποτέλεσμα να στραβώσει ο αγωγός και να κόψει», είπε ο κ. Στειακάκης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες έχουν ασφαλίσει, όπως τόνισαν, τα σπίτια τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News