default-image

Σε πάτρια εδάφη ο Ηρακλειώτης της πλατείας Ταξίμ

Κρήτη
Σε πάτρια εδάφη ο Ηρακλειώτης της πλατείας Ταξίμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένη την Κρήτη αλλά και όλο το πανελλήνιο άφησε η είδηση σύλληψης του 25χρονου Ηρακλειώτη φοιτητή Γιώργου Ιατρίδη, ενός εκ των διαχειριστών του Alexiptoto.com, από τις τουρκικές Αρχές στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος πιάστηκε μαζί με άλλους 10 ξένους υπηκόους με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών στις διαδηλώσεις με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ.

Ο νεαρός τελικά απελάθηκε, ενώ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Προσπαθώντας άδικα να επικοινωνήσουν μαζί του, με το κινητό του να είναι απενεργοποιημένο, οι γονείς του, που μένουν στο Ηράκλειο - γνωστοί στην αγορά της πόλης καθώς διαθέτουν εμπορικό κατάστημα - κρέμονταν ουσιαστικά πάνω από το τηλέφωνο. Περίμεναν να χτυπήσει για να τους πουν από την άλλη άκρη της γραμμής ότι ο Γιώργος είναι καλά και ότι δε χρειάζεται να ανησυχούν, με τις ώρες αγωνίας να γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές. Ατέλειωτα σενάρια και δυσάρεστες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό των εμβρόντητων γονιών, που είχαν εξαρχής ελλιπή πληροφόρηση για το τι συνέβαινε στο παιδί τους.

Έμαθαν για τη σύλληψη του γιου τους από το ελληνικό προξενείο στην Τουρκία νωρίς χθες το πρωί, με την αναπάντεχη αυτή δυσάρεστη και τρομαχτική είδηση, όπως είναι φυσικό, να τους προκαλεί πανικό. Από τότε παρακολουθούσαν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, ελπίζοντας ότι ο γιος τους θα αφεθεί ελεύθερος και θα μπορέσουν και πάλι να τον έχουν κοντά τους.

Έκανε πρακτική

Ο φοιτητής βρισκόταν στην Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο, κάνοντας την πρακτική του άσκηση από το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ως ακτιβιστής, βρέθηκε στην πλατεία Ταξίμ παρακολουθώντας τις κινητοποιήσεις των Τούρκων πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψή του έγινε την Τρίτη, αν και μεταδόθηκε ότι συνελήφθη μαζί με τους υπόλοιπους την Τετάρτη.

Στην περιπέτεια αυτή που έμελλε να ζήσει ο Γιώργος δεν έμεινε ούτε λεπτό απροστάτευτος. Τόσο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη όσο και το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψή του σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές Αρχές, με στόχο να αφεθεί το συντομότερο δυνατόν ελεύθερος, ενώ ταυτόχρονα του είχε διασφαλιστεί πλήρης νομική προστασία.

Άμεση όμως ήταν η κινητοποίηση και των τοπικών Αρχών του Ηρακλείου. Όπως ανακοινώθηκε, από αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίστηκε κατηγορηματικά ότι ο φοιτητής δε διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο.  

Απελάθηκε

O φοιτητής ανακρίθηκε από τις τουρκικές Αρχές για το ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Αφέθηκε ελεύθερος λίγο πριν τις 5 χθες το απόγευμα, καθώς δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Εκείνο που εκκρεμούσε ήταν εάν θα εφαρμοζόταν το μέτρο της διοικητικής απέλασής του, για το οποίο η μόνη αρμόδια να αποφασίσει ήταν η τουρκική Αστυνομία. Τελικά αργά χθες αποφασίστηκε η απέλασή του.

Κινητοποίηση

Το προσωπικό του ενδιαφέρον για την υπόθεση έδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, με το γραφείο του οποίου επικοινώνησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, όπως επίσης και με τον πρόξενό μας στην Κωνσταντινούπολη, απ' όπου έμαθε και πρώτος την είδηση ότι ο Κρητικός φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης αφέθηκε ελεύθερος.

Η αγωνία της μάνας του Γιώργου

Η "Νέα Κρήτη" κατάφερε χθες να επικοινωνήσει με τη μητέρα του Γιώργου. Η ίδια, όπως μας είπε πανικοβλημένη, ενημερώθηκε για τη σύλληψη του γιου της από το προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη χθες το πρωί, ενώ βρισκόταν στο χώρο εργασίας της. Τα λόγια, ο τόνος της φωνής της μαρτυρούσαν τη συναισθηματική φόρτιση που ένιωθε, ούσα φανερά αγχωμένη για την τύχη του παιδιού της. Όπως κάθε μάνα στη θέση της, ένιωθε φοβισμένη. Όσο μας μιλούσε δε σταμάτησε λεπτό να εύχεται το παιδί της να είναι καλά στην υγεία του και να γυρίσει σύντομα πίσω.

«Μας πήραν ένα τηλέφωνο από το προξενείο και μας ενημέρωσαν. Αυτό που θέλουμε είναι να είναι καλά το παιδί μας. Από εκεί και πέρα δε μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Επικοινωνία μαζί του δεν έχουμε καμία από προχθές. Το κινητό του δε λειτουργεί. Δε δείχνει καν σήμα. Έχει αναλάβει το προξενείο την υπεράσπισή του απ' όσα μπορούμε να γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από 'δω, παρά μόνο να περιμένουμε νέα. Λεπτομέρειες δεν μπορούμε να ξέρουμε. Αγωνιούμε. Ήταν τόσο ξαφνικό, που έχω παγώσει. Έχω μπλοκάρει. Μακάρι το παιδί μας να είναι καλά, να επιστρέψει και να μη χρειαστεί τίποτε άλλο περαιτέρω», είπε φανερά πανικοβλημένη η μητέρα του Γιώργου.

Τα καλά μαντάτα

Με τα τηλεφωνήματα από συγγενείς και φίλους που ήθελαν να μάθουν πώς είναι ο Γιώργος να έχουν πάρει "φωτιά" στο σπίτι της οικογένειας του Ηρακλειώτη φοιτητή, τέλος στις ώρες αγωνίας που έζησαν οι γονείς του ήρθε να βάλει η κλήση που έγινε λίγο πριν τις 5 χθες το απόγευμα. Το τηλεφώνημα ήταν και πάλι από το προξενείο. Όμως αυτή τη φορά το μήνυμα ήταν χαρμόσυνο.

«Ο Γιώργος αφέθηκε ελεύθερος», είπε η φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής, με τους γονείς του Γιώργου να νιώθουν ρίγη συγκίνησης, ενώ επανήλθαν τα χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης.

«Μας ανακοίνωσαν την απόφαση από το προξενείο και μας είπαν να μην ανησυχούμε. Μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει περίπτωση είτε να απελαθεί, διαδικασία που θα γινόταν άμεσα, είτε να τον αφήσουν ελεύθερο. Ελπίζω να έρθει γρήγορα. Δε με νοιάζει αν είναι απέλαση ή οτιδήποτε άλλο. Αμέσως ενημέρωσα τους συγγενείς μας ότι το παιδί μας είναι καλά, όμως ακόμα δεν καταφέραμε να μιλήσουμε μαζί του. Το τηλέφωνό του είναι απενεργοποιημένο. Να ναι καλά οι Αρχές που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του», είπε καθησυχασμένη η μητέρα του στη δεύτερη επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μόλις ήρθε η ευχάριστη πληροφορία ότι ο 25χρονος είναι ελεύθερος.

Τα γεγονότα με το βλέμμα του Γιώργου

Ως διαχειριστής του "Alexiptoto.com" αλλά και στη σελίδα του στο Facebook, o Γιώργος καθημερινά αναρτούσε φωτογραφίες, βίντεο αλλά και σχόλια από τα όσα διαδραματίζονταν στην Κωνσταντινούπολη, με τους φίλους του στο Facebook στα σχόλιά τους να τον εμψυχώνουν, στέλνοντας μηνύματα του τύπου «μπράβο Γιώργο», «είσαι αρχηγός, αδερφέ», «πες τα» κ.λπ.

Ο τουρικικός Τύπος για τις συλλήψεις

Η Αστυνομία συνέλαβε ακόμη δέκα ξένους υπηκόους με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Hurriyet", που επικαλείται δημοσίευμα της "Radical", τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος κι ένας Έλληνας συνελήφθησαν από τις Αρχές. Αρχικά, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Star" είχε γράψει: «Στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, όπου μετατράπηκε ο χώρος σε πεδίο πολέμου, ανάμεσα στα άτομα που ξεσήκωσαν τις ακραίες οργανώσεις βρέθηκαν και άνθρωποι με διπλωματικά διαβατήρια. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 10 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν και την Ελλάδα που έφεραν σχετικά διαβατήρια».

Η τουρκική εφημερίδα υποστήριζε πως «η τουρκική Αστυνομία έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε άτομα που "ξεσήκωναν τα πλήθη" στην περιοχή κοντά στο παλάτι Ντολμάμπαχτε και διαπιστώθηκε πως διέθεταν διαβατήρια των χωρών αυτών». Ως υποσημείωση, υπενθυμίζουμε ότι χθες έγιναν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών-χρηστών του twitter με την ίδια ακριβώς κατηγορία (σ.σ.: «υποκίνηση ακραίων οργανώσεων»).

«Δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε»

Απτόητοι οι διαδηλωτές στην Τουρκία, παρά τους τέσσερις πλέον νεκρούς, απτόητος και ο Τούρκος πρωθυπουργός, που δεν κάνει βήμα πίσω. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Τυνησία ξεκαθάρισε ότι τα έργα στο επίμαχο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά παρά τις διαδηλώσεις.

Δίνοντας δείγματα γραφής για το πώς θα χειριστεί στο εξής την κατάσταση, έκανε λόγο για «εκμετάλλευση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» από ομάδες που «καίνε και καταστρέφουν». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα από την Τύνιδα στα αιτήματα των διαδηλωτών που κοινοποιήθηκαν στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική "παίρνω κάτι και δίνω κάτι"».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη συγνώμη την οποία ζήτησε ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων, και είπε: «Εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών, όπου να μη γίνεται χρήση δακρυγόνων».

Μήνυμα

Επίσης διαμήνυσε προς τους διαμαρτυρόμενους: «Δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε. Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας». Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί και στην εκλογική νίκη του, τονίζοντας: «Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δε βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η Δικαιοσύνη μας δικαίωσε».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News