default-image

Πλήρωνε τη χήρα... ακόμα και νεκρός

Κρήτη
Πλήρωνε τη χήρα... ακόμα και νεκρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δέκα μήνες φυλακή καταδικάστηκε χθες μια χήρα από το Ηράκλειο, η οποία συνέχιζε να εισπράττει τη σύνταξη του νεκρού συζύγου της, καιρό μετά το θάνατό του. Μέχρι να ανακαλύψει την απάτη το ΙΚΑ, η χήρα είχε προλάβει να εισπράξει παράνομα 14.000 ευρώ, ποσό το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα της είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει...

Η γυναίκα καταδικάστηκε για απάτη κατ' εξακολούθηση, κατόπιν μήνυσης του ΙΚΑ. Πρόκειται για τη 17η παρόμοια υπόθεση που δικάζεται τους τελευταίους μήνες στο Ηράκλειο. Ωστόσο, σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ Ηρακλείου κ. Νίκο Ροκαδάκη, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη είναι πολύ περισσότερες. Το σύνολο της ζημιάς που έχει προκληθεί στο ΙΚΑ, μόνο από τις συντάξεις των πεθαμένων του Ηρακλείου, υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Πίσω τα λεφτά

Τι γίνεται, όμως, μετά την καταδίκη των ανθρώπων που δε διστάζουν να βάζουν στην τσέπη τις συντάξεις των νεκρών συγγενών τους; Παίρνει ποτέ πίσω το ΙΚΑ τα παρανόμως εισπραχθέντα χρήματα; Ο κ. Ροκαδάκης είναι κατηγορηματικός: «Φυσικά. Τα διεκδικούμε και τα παίρνουμε πίσω μέχρι τελευταίου ευρώ».  

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιστροφή των χρημάτων δεν είναι πάντα ο ίδιος. Αρκετοί ρυθμίζουν την οφειλή τους και αποπληρώνουν σιγά-σιγά σε δόσεις. Άλλοι δείχνουν απροθυμία, με αποτέλεσμα να γίνονται μέχρι και κατασχέσεις των τραπεζικών τους καταθέσεων. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ούτε καλή διάθεση, ούτε χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταδικασθέντων, τότε ακολουθεί κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Το ΙΚΑ πλέον...  "δεν παίζει" με τις συντάξεις των πεθαμένων. Το έχουν καταλάβει, όμως, αυτό οι Ηρακλειώτες; Ή συνεχίζουν κάποιοι ακόμα και σήμερα να προσπαθούν να το εξαπατήσουν;  «Αυτό είναι να το 'χει ο άνθρωπος», απαντά ο κ. Ροκαδάκης και συμπληρώνει: «Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δε βάζουν εύκολα μυαλό. Ακόμα και σήμερα»...

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News