default-image

Στον ανακριτή οι 3 του κυκλώματος λαθρομεταναστών

Κρήτη
Στον ανακριτή οι 3 του κυκλώματος λαθρομεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον ανακριτή Ηρακλείου οδηγήθηκαν μετα τις 11 το πρωί οι δύο Σύριοι ηλικίας 31 και 36 ετών, καθώς και ο 48χρονος Έλληνας υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας που συνελήφθησαν μετά την έφοδο των αστυνομικών στο σπίτι-κολαστήριο για τους 16 λαθρομετανάστες στα Καμίνια. Μάλιστα ο 48χρονος Έλληνας φορούσε μαντίλι για να κρύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Ο 31χρονος Σύριος πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί τη Δευτέρα.

Ο 31χρονος Σύριος είναι ο φερόμενος εγκέφαλος της σπείρας, ο 36χρονος ομοεθνής συνεργός του, φύλακας της αποθήκης ανθρώπινων ψυχών, και ο 48χρονος που εργαζόταν στο αεροδρόμιο σύμφωνα με την αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια κατά την προσπάθεια εξόδου από τη χώρα των παράνομων μεταναστών.

Από 2.500 έως 5.000 ευρώ το άτομο κοστολογούσαν τη "διευκόλυνση" για μια καλύτερη ζωή τα μέλη του κυκλώματος που κρατούσαν εσωκλείστους στο σπίτι-κολαστήριο στα Καμίνια τους 16 λαθρομετανάστες.

Με τη σύλληψή τους μπήκε φρένο στην παράνομη φυγή από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, από όπου θα έφευγαν σταδιακά, όταν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφά τους που προετοιμάζονταν στη γιάφκα στου Κοκκίνη θα ήταν έτοιμα.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Το οργανωμένο κύκλωμα όπως προέκυψε είχε δομημένη και διαρκή δράση αλλά και άρτια οργάνωση. Οι δυο Σύριοι συνεργάζονταν με αλλοδαπούς στο εξωτερικό και διευκόλυναν την είσοδο των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα που απεγνωσμένα ήθελαν να φύγουν για Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία και όχι μόνο, για να βρεθούν κοντά σε συγγενικά τους πρόσωπα που ήδη ζουν σε χώρες της Ε.Ε.

Η βοήθεια του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο εκτιμάται πως ήταν πολύτιμη, αφού δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για τη φυγή των λαθρομεταναστών. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο να οδηγεί το μηχανάκι του εγκεφάλου του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.   

Κατά παραγγελία έναντι άνδρας πάντα αμοιβής το κύκλωμα μπορούσε να δημιουργήσει ταξιδιωτικά έγγραφα για οποιαδήποτε εθνικότητα αλλά και έγγραφα για πάσης φύσεως συναλλαγές με το ελληνικό κράτος, ακόμη και έγγραφα της εφορίας αλλά και ταυτότητες.

Σε έφοδο σε σπίτι στου Κόκκινη το Χάνι, οι αστυνομικοί εντόπισαν και τη γιάφκα όπου προετοιμάζονταν τα πλαστά διαβατήρια. Η έρευνα στο εργαστήριο έβγαλε λαυράκι. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη πάσης φύσεως πιστοποιητικά για συναλλαγές με το κράτος αλλά και τα κατάλληλα μηχανήματα που χρειάζονται για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων και δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντυπωσιακά:

- 14.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των πεντακόσιων ευρώ

- 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

- 23 κινητά τηλεφώνα

- 7 συσκευές USB STICK παροχής ασύρματου ίντερνετ

- 11 φορτιστές κινητών τηλεφώνων

- 1 εξωτερικός σκληρός δίσκος

- 1 φωτογραφική μηχανή

- 7 σελίδες ιδιοχείρων σημειωμάτων στην αραβική γλώσσα όπου αναγράφονται διάφορα χρηματικά ποσά

- 16 κάρτες μνήμης φωτογραφικών μηχανών και κινητών τηλεφώνων και πληθώρα εγγράφων και πιστοποιητικών αλλοδαπών υπηκόων.  

- Μηχανή πλαστικοποίησης εγγράφων

- Μηχάνημα κοπής εγγράφων

- Φωτοτυπικό-εκτυπωτικό μηχάνημα

- Ζελατίνες για πλαστικοποίηση εγγράφων-καρτών

Προηγήθηκε και έρευνα σε ένα ακόμη σπίτι όπου βρεθήκαν αεροπορικά εισιτήρια, φωτοαντίγραφα γαλλικών και βουλγαρικών ταυτοτήτων, ιδιόχειρες σημειώσεις αλλά και ένα στιχάκι με έτοιμες φόρμες για πλαστογραφία τόσο ελληνικών όσο και ξένων εγγράφων.    

Της Μαρίας Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News