Ειδήσεις

Ενημέρωση και εκπαίδευση για τους περιθάλποντες της νόσου Αλτσχάιμερ

Το Σάββατο 8 Ιουνίου από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Ηρακλείου (Χρυσοστόμου 25, 3ος όροφος), η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ηρακλείου η "Αλληλεγγύη" θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συζήτηση-εκπαίδευση για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

Τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου, οι διαταραχές συμπεριφοράς, οι φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς και πρακτικά προβλήματα φροντίδας, θα είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν από ειδικούς επιστήμονες.

Η συζήτηση θα είναι ανοικτή για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

Λίγα λόγια για την "Αλληλεγγύη"

Η "Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ηρακλείου" με διακριτικό τίτλο "Αλληλεγγύη" είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από ομάδα εθελοντών επαγγελματιών υγείας και από συγγενείς ασθενών.

Κύριος σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει την κατανόηση της άνοιας και να υποστηρίξει την δράση όλων όσων έχουν σχέση ή ενδιαφέρον που αφορά στην άνοια και τη νόσο Alzheimer στα πλαίσια του Νομού Ηρακλείου και ευρύτερα.

Αναλυτικότερα, στους σκοπούς της "αλληλεγγύης" περιλαμβάνονται η υποστήριξη της έρευνας για τις αιτίες, την βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας της νόσου Alzheimer και των συναφών διαταραχών, όπως η αγγειακή άνοια, η άνοια με σωμάτια του Lewy, οι άνοιες του μετωπιαίου και κροταφικού λοβού, η νόσος Creutzfeldt-Jacob, οι άνοιες από μεταβολικά αίτια, οι τραυματικές άνοιες, οι άνοιες που οφείλονται σε λοιμώξεις, οι άνοιες που σχετίζονται με τοξικά αίτια και ανεπάρκεια βιταμινών και άλλες μορφές άνοιας.

Σημαντικός στόχος της "αλληλεγγύης" είναι και η παροχή συμβουλών για την φροντίδα των ασθενών, πληροφόρησης και υπηρεσιών για τους προσβληθέντες και τις οικογένειες τους. Στα πλαίσια αυτά ενισχύεται η παροχή αμοιβαίας βοήθειας μελών των οικογενειών των ασθενών για να μειωθεί το κοινωνικό, οικονομικό και συναισθηματικό κόστος από την μακροχρόνια φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Επιπλέον, στους σκοπούς της "αλληλεγγύης" περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση των κοινωνικών αναγκών του προσβληθέντα πληθυσμού και η επιμόρφωση του κοινού ώστε να εξοικειωθεί με το πρόβλημα.

Το σωματείο λαμβάνει αποφάσεις μέσω των συλλογικών του οργάνων που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), η Eξελεγκτική Eπιτροπή που είναι αιρετά όργανα και οι γενικές συνελεύσεις των μελών του. Επίσης λειτουργεί, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, αιρετή Επιτροπή ευρείας βάσεως, η "Επιστημονική Επιτροπή", που αποτελείται από επαγγελματίες ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών η οποία φροντίζει για την διενέργεια διαλέξεων, εισηγήσεων ενημέρωσης. Επίσης ασχολείται με τη δημιουργία και τον συντονισμό ομάδων συζήτησης και φροντίδας των ασθενών, υποστήριξης των συγγενών των προσβληθέντων καθώς και ομάδων έρευνας με αποκλειστικό σκοπό την ανακούφιση και παροχή βοήθειας των ασθενών και των συγγενών τους. Η "Επιστημονική Επιτροπή" ενημερώνει τακτικά το ΔΣ για τις δραστηριότητες της και εισηγείται στο ΔΣ για την έγκριση των προτάσεων της που αποκλειστικό σκοπό έχουν την πραγματοποίηση των σκοπών του σωματείου.

Σχόλια