default-image

Προβληματισμός για το χωροταξικό-ρυθμιστικό σχέδιο

Κρήτη
Προβληματισμός για το χωροταξικό-ρυθμιστικό σχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη ήταν το ενδιαφέρον στην εκδήλωση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μαλεβιζίου, για το χωροταξικό-ρυθμιστικό σχέδιο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση :

Μετά από μια άρτια επιστημονικά στοιχειοθετημένη ανάλυση, τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και μια ζωηρή και εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, ειπώθηκαν σκληρές αλήθειες, για τη διάσταση, τη μορφή και την πρακτική εφαρμογής των χωροταξικών και ρυθμιστικών σχεδιασμών  της ελληνικής πολιτείας διαχρονικά.

 Έντονος υπήρξε ο προβληματισμός. για τον αποκλεισμό των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού, όπως επίσης για τη λειτουργική ανεπάρκεια και την απουσία αλληλουχίας του ρυθμιστικού σχεδίου από τη μια και του χωροταξικού σχεδιασμού από την άλλη. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε η επανεξέταση  ολόκληρου αυτού του δυσλειτουργικού και ανεφάρμοστου πρακτικά σχεδιασμού και συγκεκριμένα το ρυθμιστικό σχέδιο να περιοριστεί στα χωρικά πλαίσια του Μητροπολιτικού Δήμου Ηρακλείου!

Όσον αφορά στις οικιστικές ανάγκες, εντύπωση προκάλεσε η αμφισβήτηση της δυνατότητας της εκτός σχεδίου δόμησης,. Αυτό που χρειάζεται είναι ο καθορισμός σαφών ορίων οικιστικής δραστηριότητας, επενδυμένης με τις κατάλληλες οργανωμένες υποδομές, ύδρευσης, αποχέτευσης ενέργειας κτλ. Άλλο όμως να μπαίνουν κανόνες και άλλο να υπονομεύεται στην πράξη το δικαίωμα απόκτησης φθηνής στέγης από πλατιά στρώματα της κοινωνίας.

Η ενεργή πολιτική συμμετοχή του δήμου στη διαμόρφωση των σχεδιασμών αυτών βρέθηκε ότι είναι ζητούμενο, μια και δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας. Η ηγεσία του δήμου μεταθέτει τις πολιτικές της ευθύνες στους επιτελικούς υπαλλήλους. Με αυτόν τον τρόπο ο δήμος συναινεί σιωπηλά στους κεντρικούς σχεδιασμούς φέρνοντας τους δημότες προ τετελεσμένων γεγονότων!

Το ίδιο συμβαίνει και με τον ενεργειακό σχεδιασμό, που οριοθετείται από τις fast track αντιλήψεις περί ανάπτυξης και της ΡΑΕ, (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), που έχει δεσμεύσει και αφήσει σχεδόν όλη την ελεύθερη γη, στη δικαιοδοσία των ενεργειακών κολοσσών, που εξυπηρετούν συμφέροντα, πολύ  πέρα από την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μαλεβιζίου πιστεύει ότι ο τόπος μπορεί να προκόψει, μόνο με αιχμή έναν δημοκρατικό προγραμματισμό, στη βάση του ελέγχου της εξουσίας, των κοινωνικών αναγκών και μιας βιώσιμης ανάπτυξης, με αειφορία και οικολογικό περιεχόμενο! Οι κοινωνίες καλούνται στην πράξη και πάλι να αυτοδιαχειριστούν ένα πολύπλοκο πλαίσιο οργάνωσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο τους, χωρίς να έχουν την ουσιαστική βοήθεια του κράτους! Ποιος θα τις προστατέψει από την επιρροή οργανωμένων μειοψηφιών, που υπαγορεύουν τις αποφάσεις; Μήπως η δυσλειτουργικότητα  και το ασαφές πλαίσιο είναι τελικά συνειδητή κεντρική πολιτική επιλογή, για να υπάρχει αειφορία μόνο στην αναπαραγωγή της εξουσίας τους και των διαπλεκόμενων με την πολιτική και διοικητική ελίτ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων;  Ποια η θέση του δήμου Μαλεβιζίου γι' αυτό; Μήπως και αυτός βολεύεται κάτω από αυτό το καθεστώς της ημιπαρανομίας, για μικροπολιτικούς σκοπούς;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News