default-image

«Ταξισυνειδησία» από το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ρέθυμνο
«Ταξισυνειδησία» από το νοσοκομείο Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ. του Νοσοκομείου Ρέθυμνου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Πανυγειονομικής απεργίας στις 7 ΙΟΥΝΗ προβάλλει την ταινία «Ταξισυνειδησία» στον Κήπο του Αλη Βαφή (Τζάνε Μπουνιαλή 65α, Πεταλάδικα - Παλιά πόλη) τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ..

Η ταινία - ντοκιμαντέρ, διάρκειας 64 λ., αναφέρεται στην άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού από την εποχή της μαζικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα χρόνια του Μακαρθισμού. Μία ιστορία συλλογικών αγώνων, ριζοσπαστικών ιδεών, συναρπαστικών διαδρομών και ξεχασμένων παραδόσεων που διαπλέκεται με τις εποχές της αναστάτωσης, τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, τις διώξεις και τις συλλογικές απογοητεύσεις.

Η ταινία αναφέρεται επίσης στη Σφαγή του Ludlow (η πόλη των φαντασμάτων) του Κολοράντο των ΗΠΑ (Απρίλης του 1914), μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον των 12 χιλιάδων ανθρακωρύχων που απεργούσαν. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά των απεργών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ρεθυμνιωτικης καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης), ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκε από το Ρέθυμνο, στο Κολοράντο, πρωταγωνιστής των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων και ιδρυτής του πρώτου εργατικού συνδικάτου ανθρακωρύχων.

Δεκάδες κείμενα, φωτογραφίες, επιστολές, καρτ ποστάλ και δελτάρια, πρωτοσέλιδα ή αποκόμματα εφημερίδων ακόμη και πρώιμες κινηματογραφικές καταγραφές της δράσης των πρώτων ελληνικών εργατικών σωματείων αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την πρωτοπορία του ελληνικού στοιχείου στην ταξισυνειδησία: Την ταξική Συνειδητοποίηση όπως καταγράφηκε στην μνήμη των αφάνταστα ταλαιπωρημένων πρώτων μεταναστών.

Σημαντικοί ελληνοαμερικανοί πανεπιστημιακοί ιστορικοί καταθέτουν τις πολύτιμες μαρτυρίες τους και αφηγούνται την εξοντωτική πορεία των προγόνων τους, σε ένα πολιτικά ανηφορικό και γεμάτο ρατσιστικά αγκάθια δρόμο προς την πολιτική και κοινωνική καταξίωση. Ο Κώστας Καρπόζηλος ως ιθύνων νους της ταινίας αλλά και επιστημονικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ δεν κρύβει την ελπίδα του να γίνει αφορμή το ντοκιμαντέρ για την αναθεώρηση των σημερινών βεβαιοτήτων σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Είσοδος ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News