Ειδήσεις

31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της εκστρατείας το 2011, πάνω από 380.000 Ευρωπαίοι έχουν πλέον υπογράψει την πρωτοβουλία για τη διακοπή του καπνίσματος, ""Ex-Smokers are Unstoppable-οι πρώην καπνιστές είναι ασταμάτητοι" το οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα πριν από το τέλος του 2013.

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος έχει ως στόχο να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση καπνού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καπνός σκοτώνει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα.

Στην Ευρώπη ο καπνός είναι ο μόνος υπεύθυνος για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο. 

Σύμφωνα με νεώτερα στατιστικά στοιχεία το κάπνισμα προκαλεί:

- τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο

- το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια

- το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα

- το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό

- το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα

- oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Παράλληλα, το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Πηγή: sansimera.gr

Σχόλια