Ειδήσεις

Το σχέδιο ασφάλειας για τους τουρίστες-Πάνω από 3 εκ. φέτος

Ουσιαστική και αδιάλειπτη αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών της Κρήτης με στόχο την εξάλειψη φαινομένων που επηρεάζουν την εικόνα της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού υπόσχεται το φιλόδοξο πλάνο το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης στο Κολυμπάρι.

Η εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών, που εγγυώνται την απρόσκοπτη και ασφαλή άφιξη, διαμονή και αναχώρηση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, απαιτεί ευρεία κινητοποίηση των αστυνομικών υπηρεσιών, την οποία σηματοδοτεί το ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών που παρουσίασε χθες ο υποστράτηγος Μ. Παραβολιδάκης, επισημαίνοντας πως η τοπική ΕΛ.ΑΣ. «οραματίζεται το ιδανικό για να πετύχει το εφικτό».

Βασικοί άξονες του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η εποπτεία σε λιμάνια και αεροδρόμια, η τροχαία αστυνόμευση, η επαναλειτουργία της Τουριστικής Αστυνομίας και η καταπολέμηση εκφάνσεων παραβατικής συμπεριφοράς που προκαλούν πολλές φορές οι ίδιοι οι τουρίστες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των Μαλίων.

Αεροδρόμια-λιμάνια

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αστυνόμευση των αεροδρομίων, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών κατά την άφιξη και αναχώρησή τους, την απρόσκοπτη επιβίβασή τους σε τουριστικά λεωφορεία, ταξί ή άλλα μέσα μεταφοράς. Παράλληλα ωστόσο εξελίσσεται και η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινόμενου της διακίνησης λαθρομεταναστών. Οι αστυνομικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα αεροδρόμια Ηρακλείου, Χανίων και Σητείας έχουν ήδη ενισχυθεί με 116 αστυνομικούς από υπηρεσίες εκτός Κρήτης, οι οποίοι εξασφαλίστηκαν με παρέμβαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνδράμοντας το Λιμενικό Σώμα, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. θα συμμετέχει σε στοχευμένους ελέγχους με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και την εξιχνίαση υποθέσεων κλοπών-διαρρήξεων, καθώς ακτοπλοϊκώς "φυγαδεύονται" κατά κόρον τα κλοπιμαία.

Οδική ασφάλεια

Σε βασική προτεραιότητα ανάγεται και επίσημα η οδική ασφάλεια με τη συστηματική εποπτεία τόσο του Βόρειου Οδικού Άξονα, όσο και των υπόλοιπων κεντρικών αρτηριών που οδηγούν στα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Η δραστηριότητα του Τμήματος Τροχαίας του ΒΟΑΚ αλλά και των υπόλοιπων συναρμόδιων τμημάτων έχουν ήδη συμβάλει στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υποστράτηγος Παραβολιδάκης, την τελευταία διετία τα τροχαία ατυχήματα στο ΒΟΑΚ μειώθηκαν κατά 67%, οι νεκροί κατά 49% και οι σοβαρά τραυματίες κατά 50%. Το πρώτο 5μηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 παρατηρείται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 59% και των νεκρών κατά 58%.

Τουριστική Αστυνομία

Χαρτογραφώντας με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες όλες τις τουριστικώς αναπτυγμένες περιοχές της Κρήτης, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Τουριστικής Αστυνομίας, που αναλαμβάνει δράση για τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων, την πάταξη του φαινομένου της άγρας πελατών και του κατευθυνόμενου εμπορίου, την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες και την άμεση ανταπόκριση σε καταγγελίες σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες από καταστηματάρχες και ξενοδόχους.

Εγκληματικότητα σε τουριστικές περιοχές

Οι κύριες μορφές εγκληματικότητας που παρατηρούνται σε βάρος των επισκεπτών αφορούν σε διαρρήξεις δωματίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, σε ενοικιαζόμενα οχήματα και κλοπές σε βάρος λουομένων. Ακόμη, βιασμοί και προσβολές κατά της γενετήσιας ελευθερίας (ιδίως μετά την κατανάλωση αλκοόλ), ηχορύπανση, άγρα πελατών, κατευθυνόμενο εμπόριο και επαιτεία. Και οι ίδιοι οι τουρίστες όμως δεν είναι αμέτοχοι σε δυσάρεστα φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν την εικόνα του νησιού και της Ελλάδας ευρύτερα. Στο στόχαστρο βρίσκονται αφενός η μεγάλη κυκλοφορία ενοικιαζόμενων τετράτροχων οχημάτων από νεαρούς αλλοδαπούς επισκέπτες και η χρήση ναρκωτικών και άλλων παραισθησιογόνων ουσιών.

Αφετέρου, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, που έχει ως συνέπεια τα άτομα να οδηγούνται σε επιθετικές συμπεριφορές και σε συμπλοκές για ασήμαντη αιτία, σε σεξιστικές διαθέσεις, με σύνηθες το φαινόμενο να κυκλοφορούν ημίγυμνοι στους δρόμους, όπου επιδίδονται μεθυσμένοι σε άσεμνες συμπεριφορές.

Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή των τελευταίων ετών που απέφερε καρπούς για την τιθάσευση αντίστοιχων φαινομένων προβλέπονται καθημερινοί έλεγχοι στην "καρδιά" του προβλήματος. Χερσόνησος και Μάλια βρίσκονται στο "στόχαστρο" ενισχυμένων κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. που καλούνται να εφαρμόσουν με αυστηρότητα το σχεδιασμό για την εποπτεία των συγκεκριμένων περιοχών.

Η τουριστική ταυτότητα της Κρήτης

Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους βασικότερους προορισμούς για εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Κρήτη λειτουργούν 88.632 πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα. Στους 2.800.000 επισκέπτες που βρέθηκαν στο νησί το 2012, αναμένεται να προστεθούν φέτος επιπλέον 560.000 τουρίστες εφόσον οι προβλέψεις για αύξηση των αφίξεων κατά 20% επαληθευτούν. Η άφιξη και αναχώρηση των επισκεπτών γίνεται μέσω των αεροδρομίων Ηρακλείου, Χανίων και Σητείας, όπου για τη φετινή τουριστική περίοδο έχουν προγραμματιστεί συνολικά 57.339 πτήσεις τσάρτερ. Παράλληλα μέσω των λιμανιών Ηρακλείου, Χανίων και Αγ. Νικολάου, πέραν των τακτικών δρομολογίων, αναμένεται να καταπλεύσουν 271 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας περίπου 290.000 επισκέπτες.

Της Έλλης Κοκάλη

Σχόλια