default-image

Ολική επαναφορά της αγοράς το 2014 και στην Κρήτη

Κρήτη
Ολική επαναφορά της αγοράς το 2014 και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αέρας αισιοδοξίας πνέει στους κύκλους της αγοράς που βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι της ανάπτυξης της χώρας μας, σε αντίθεση με τον ΟΟΣΑ που διαβλέπει ύφεση στην Ελλάδα και το 2014, με ποσοστό 1,2%, πρόβλεψη που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ελληνική κυβέρνηση, Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κόντρα στο ρεύμα των προβλέψεων και των υπολογισμών, επαγγελματίες και οικονομολόγοι, κάνουν λόγο για χρονιά ανάκαμψης το 2014 καθώς αντικρίζουν τα πρώτα σημάδια όχι μόνο στην Ελληνική οικονομία αλλά και στη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.

Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων είναι ότι η αγορά κινείται με άλλους… ρυθμούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας μας έριξε σημαντικά τις τιμές σε συγκεκριμένο είδος με στόχο να κτίσει τον πυλώνα της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει καταρρεύσει, κίνηση η οποία όπως εκτιμάται θα λειτουργήσει ως ντόμινο της οικονομικής βεντάλιας.

Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, το Οικονομικό Επιμελητήριο επιμένει σ' ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αναπτυξιακό χαρακτήρα ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μελέτες που εκπονήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας, με ζητούμενο σε ποιους τομείς της οικονομίας δίνουν έμφαση οι πολίτες για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το τμήμα Στατιστικής της ΑΣΟΕ παρουσιάζει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας, το οποίο και θα προωθήσει σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σε επίπεδο Κρήτης, οι υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με τον Τουρισμό, δηλαδή Τουρισμός υγείας αποτελεί το "κλειδί" της ανάπτυξης στο νησί ενώ ακολουθεί η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ (πρ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου)

«Υπάρχουν θετικά μηνύματα. Όπως φαίνεται, η Ελληνική Οικονομία αποκτά ξανά την εμπιστοσύνη στο εξωτερικό. Αυτό αποτυπώνεται τόσο από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch, όσο και από τον περιορισμό των Spreads των Ελληνικών Ομολόγων. Ακόμη, έχουμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί ένα καλό σημάδι.  Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να «μεταφραστούν» και στην πραγματική οικονομία, κάτι βεβαίως που δεν είναι απλό. Πάντως, οι συνθήκες για να αναστραφεί το κλίμα που επικρατεί σήμερα, είναι ώριμες! Επιμένω στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση.  Πιθανότατα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να έχουμε εξελίξεις για το φορολογικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να είναι σε μια κατεύθυνση μείωσης των φόρων ώστε να υπάρξουν και τα ανάλογα έσοδα στο κράτος».

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ (διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικών Εξαγωγών)

«Το 2014 θα είναι μια χρονιά καμπής, της μετάβασης της Ελληνικής Οικονομίας από την ύφεση σε θετικό πρόσημο. Θεωρώ ότι πρέπει να διαψευστεί η εκτίμηση του ΟΟΣΑ και αν αυτό συνδυαστεί με τις Ελληνικές Εξαγωγές όπου καταγράφεται και για το 2014 θετικό πρόσημο, ίσως το 2014 να είναι η μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα για την Ελληνική Οικονομία. Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά χρειάζεται κοινή προσπάθεια απ' όλους ώστε η ευημερία των αριθμών να γίνει ευημερία των ανθρώπων.

Πιστεύω ότι το 2014 θα έχουμε οριακή ανάκαμψη».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΦΥΡΗΣ (αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ)

«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε ότι κάτι …κινείται στην αγορά. Γενικότερα, η διάθεση στην αγορά είναι σαφώς καλύτερη. Επιπλέον, υπάρχει εμπιστοσύνη.  Πιστεύω ότι όταν θα φτάσουμε στο σημείο μηδέν, τότε θα ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί στα μέσα του 2014».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ (πρ. Επιμελητηρίου Ηρακλείου)

«Επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία και λόγω της τουριστικής σεζόν, της οποίας τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα. Ωστόσο, το «κλειδί» στην ανάπτυξη είναι η ρευστότητα. Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση».

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News