default-image

Αποζημιώνονται άμεσα οι αμπελουργοί από τους νοτιάδες

Κρήτη
Αποζημιώνονται άμεσα οι αμπελουργοί από τους νοτιάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φως για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για τα αμπέλια και τις υπόλοιπες καλλιέργειες που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τους απανωτούς ισχυρούς νοτιάδες των προηγούμενων ημερών αλλά όχι και για τις ελιές.  

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ μαζί με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ σε επίπεδο Κρήτης βρέθηκαν σήμερα στην Αθήνα και έπειτα από συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του ΕΛΓΑ κεντρικά προέκυψε πως για τις ζημιές στα αμπέλια , τα κηπευτικά και τις υπόλοιπες καλλιέργειες οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω του ΕΛΓΑ και μάλιστα υπήρξε δέσμευση πως οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών ξεκινά άμεσα.

Αντιθέτως όπως αναμενόταν, πιο πολύπλοκη είναι η διαδικασία για τις ελιές , παρότι η ζημιά στην καρπόδεση είναι μεγάλη και υπολογίζεται στο 80%. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές στην καρπόδεση και πλέον οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης που είναι σε απόγνωση παραπέμπονται για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα που δεν αποκλείεται να διαρκέσει ή και να ξεπεράσει τα 2 χρόνια.

Πάντως, το επόμενο διάστημα επόπτες του ΕΛΓΑ πρόκειται, όπως δεσμεύτηκαν τα στελέχη κεντρικά, να οργώσουν την Κρήτη προκειμένου να καθοδηγήσουν τους ελαιοπαραγωγούς επιχειρώντας να διασώσουν ότι μπορούν από την επόμενη σοδειά.

Της Στέλλας Τερζάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News