default-image

Το τροχαίο με την έλλειψη ασθενοφόρου στη Σητεία, έφθασε στη Βουλή

Κρήτη
Το τροχαίο με την έλλειψη ασθενοφόρου στη Σητεία, έφθασε στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τον κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών από την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στο νομό Λασιθίου κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Κωστής Δερμιτζάκης λίγα 24ώρα μετά το τρανταχτό περιστατικό με το τροχαίο όπου τραυματίας μεταφέρθηκε με αγροτικό λόγω ανυπαρξίας ασθενοφόρου.

Στην επιστολή ερώτηση αναφέρεται: Αλλεπάλληλα περιστατικά στο νομό Λασιθίου δείχνουν με τραγικό τρόπο την αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του πληθυσμού λόγω έλλειψης προσωπικού. Μόλις χθες τραυματίας από τροχαίο στην περιοχή της Σητείας μεταφέρθηκε με αγροτικό αυτοκίνητο λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Σε πολλά επείγοντα περιστατικά αναφέρεται μεγάλη καθυστέρηση ή πλήρης αδυναμία του ΕΚΑΒ να τα εξυπηρετήσει.

Τόσο από προσωπική ενημέρωση από τους εργαζόμενους όσο και από τις ανακοινώσεις φορέων και δημοσιογραφικές έρευνες προκύπτει ότι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρασχεθεί έγκαιρη εξυπηρέτηση των περιστατικών. Σε όλους τους δήμους του νομού δεν είναι δυνατόν πάντα να καλυφθεί δεύτερη βάρδια και σε μερικές περιπτώσεις ούτε ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Οροπέδιο Λασιθίου και τα χωριά της Σητείας και της Ιεράπετρας. Οι εργαζόμενοι πολλές φορές είναι αποσπασμένοι από νοσοκομεία, όπως στην περίπτωση της Ιεράπετρας, και οι συμβάσεις τους λήγουν. Παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Τον τελευταίο καιρό υπήρχε και πρόβλημα αγοράς καυσίμων λόγω μη πληρωμής των προμηθευτών.

Η έλλειψη προσωπικού οφείλεται στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που στην συγκεκριμένη περίπτωση δείχνουν τις δραματικές συνέπειές τους για την ίδια τη ζωή των πολιτών. Τα πλήρη στοιχεία για τα κενά του προσωπικού είναι στη διάθεση του υπουργείου.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από

? Την απουσία προσωπικού ή και μέσων στα νοσοκομεία του νομού με συνέπεια τις διακομιδές ασθενών να τις αναλαμβάνει το ΕΚΑΒ.

? Την εξυπηρέτηση άλλων υπηρεσιών που στερούνται μέσων μεταφοράς ασθενών, όπως το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων Αγίου Νικολάου και οι φυλακές της Νεάπολης.

? Την ελλιπή εφημεριακή λειτουργία των νοσοκομείων του νομού και την μεταφορά ασθενών σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

? Την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την συνεπακόλουθη αύξηση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και την κατ' αναλογία αύξηση των περιστατικών.

? Την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και τις μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν, με συνέπεια την μεγάλη απασχόληση του ασθενοφόρου ανά περιστατικό.

? Την παλαιότητα του στόλου των ασθενοφόρων και τη δυσκολία συντήρησης τους λόγω έλλειψης πόρων.

Επειδή η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Επειδή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Επειδή αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους και τους πολλούς επισκέπτες της περιοχής

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,

1. Αν προτίθεται να ενισχύσει τον αριθμό προσωπικού του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτονται με ασφάλεια οι βάρδιες.

2. Ποιος θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για τυχόν ανεπανόρθωτες απώλειες που πιθανόν σημειωθούν λόγω της αδυναμίας του ΕΚΑΒ να καλύψει επείγοντα περιστατικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News