default-image

Τι δεσμεύτηκαν για αστυνομία, τουρισμό και πυρκαγιές

Κρήτη
Τι δεσμεύτηκαν για αστυνομία, τουρισμό και πυρκαγιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυο ελικόπτερα μεσαίου τύπου θα θωρακιστεί η Κρήτη κατά την αντιπυρική περίοδο όπως ανακοίνωσε από τα Χανιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας που μαζί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη φορέων του νησιού για θέματα ασφαλείας τουριστικών περιοχών και την δασοπυρόσβεση που οργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Τουρισμού.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τα Χανιά ανακοίνωσε ότι κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα "επιχειρούν" από την Κρήτη δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα μεσαίου τύπου.

Το πρώτο ελικόπτερο αναμένεται στα Χανιά την ερχόμενη Τετάρτη και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο σε 48 ώρες, ενώ το δεύτερο που θα σταθμεύει στο Ηράκλειο περίπου στις 20 Ιουνίου.

Όσο αφορά το αίτημα για ενεργοποίηση στην μάχη των πυρκαγιών ελικοπτέρων Έρικσον ο κ. Δένδιας επεσήμανε: « Έχομε στην διάθεση μας τρία Έρικσον. Κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρέθηκαν τα χρήματα, κάνομε προσπάθεια μέσω του ΝΑΤΟ να βρεθεί και τέταρτο να έλθει στην Ελλάδα.

Όμως είναι πολύ λίγα αυτά τα ελικόπτερα στην παγκόσμια αγορά. 6-7 Ιουνίου θα ξέρομε να έχομε καταφέρει να βρούμε το τέταρτο ελικόπτερο». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας που ζήτησε κοινωνική στήριξη και υποστήριξη στον αγώνα της πυροπροστασίας κατά την θερινή περίοδο «Kανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Και τα μέσα για την δασοπυρόσβεση δεν είναι αυτά που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσομε ερήμην της κοινωνίας χρειαζόμαστε την βοήθεια του κάθε πολίτη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Για την αστυνόμευση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορά την αστυνόμευση στην Κρήτη δήλωσε:

«Υπάρχει μια συνολική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. Έχω πάρει τα πορίσματα και τις σκέψεις των συνδικαλιστικών φορέων της Κρήτης εξετάζομε τα θέματα, σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο « ομπρέλα» και από εκεί και πέρα θα συζητήσομε κατά περιοχή και περιφέρεια τις συγκεκριμένες ανάγκες».

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον τουρισμό

Στις προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού για "θωράκιση" του τουριστικού προϊόντος της χώρας αναφέρθηκε η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας την ανάγκη της συνεργασίας όλων ώστε να αντιμετωπισθούν προληπτικά και ουσιαστικά τα όποια προβλήματα.

«Τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά περιμένομε να φιλοξενήσομε να καλωσορίσομε πολλούς επισκέπτες στην χώρα μας και αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να καλωσορίσομε τους επισκέπτες μας και να τους δείξομε ότι καλύτερο διαθέτει η πατρίδα μας.

Να γυρίσουν πίσω με την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα». Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην συνεργασία του υπουργείου της με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επεσήμανε ότι τα θέματα ασφάλειας ενδιαφέρουν όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό καθώς όπως επεσήμανε, «είναι η εικόνα της χώρας προς τα έξω».

Κανόνες στις συγκεντρώσεις

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της πρότασης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την εφαρμογή κανόνων σχετικά με τις συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις

«Χαίρομε που για πρώτη φορά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στηρίζει όλες τις προσπάθειες μας.

Χαίρομε πάρα πολύ που για πρώτη φορά φαίνεται να υπάρχει αποτέλεσμα από τις προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτό το έχομε δει ήδη στην Αθήνα όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας προς τους πολίτες, αλλά θέλω από τη θέση  αυτή να δήλωση την υποστήριξη μου στον Υπουργό και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την πρωτοβουλία και την πρόταση που κατέθεσαν μερικές μέρες  πριν για την εφαρμογή κάποιων κανόνων σε σχέση με τις ολιγάριθμες διαδηλώσεις στις πόλεις άνω των 100000 κατοίκων.

Ξέρομε ότι στο παρελθόν νέκρωναν τα κέντρα με ότι αυτό σημαίνει για την εμπορική και τουριστική κίνηση τους από συγκεντρώσεις λίγων ατόμων. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όσο πρέπει να υποστηρίξομε και να προασπίσομε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συναθροίζεσθε, άλλο τόσο, πρέπει να υποστηρίξομε και να προστατεύομε το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη κοινωνική και οικονομική ζωή».

Στην συνάντηση των Χανίων ο γενικώς γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης δήλωσε πως θα εξεταστεί θετικά όταν κατατεθεί επίσημα αίτημα. να κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή του Βαμβακοπούλου στα Χανιά.

Στο μεταξύ την ενίσχυση και αναβάθμιση των μέσων και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας τόσο σε επίπεδο Δήμου Χανίων όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Νίκος Ξυνίδης, με υπόμνημα το οποίο του επέδωσε κατά τη σημερινή επίσκεψή του στα Χανιά.

Αναλυτικά, στο εν λόγω υπόμνημα, αναφέρονται τα εξής:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί, με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψή σας στα Χανιά, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Μαΐου 2013, ο Δήμος Χανίων βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες πύρινα μέτωπα, τα οποία κάτω από τις πραγματικά ακραίες καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν (νότιοι άνεμοι έντασης έως και 10 μποφόρ και θερμοκρασία έως και 40 βαθμού Κελσίου), αναπτύχθηκαν ακαριαία πλησίον και εντός κατοικημένων περιοχών, διασπώντας τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και καθιστώντας το έργου του ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο.

Ευτυχώς, η υποδειγματική δράση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και η επιτυχής συνδρομή αυτής από όλους τους τοπικούς φορείς (Δήμο, ΕΛ.ΑΣ., Στρατιωτικές Δυνάμεις, εθελοντικές ομάδες), συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων συμπολιτών μας, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την προστασία ανθρώπινων ζωών και να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση αποτελεσματικά.

Σήμερα, παρότι έχουμε την χαρά και τύχη να μην καταμετράμε ανθρώπινες απώλειες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικότατες καταστροφές  περιουσιών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικά κεφάλαια, βιοτεχνίες, επαγγελματικά οχήματα, κα..

Ο Δήμος Χανίων έχει ενεργοποιήσει ήδη όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την κοινωνική προστασία των πληγέντων και την οικονομική ενίσχυση αυτών, με στόχο την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους, ενώ παράλληλα, με τη συνεργασία της Π.Ε. Χανίων και του Πυροσβεστικού Σώματος, προτίθεται να προβεί σε άμεση καταγραφή των ζημιών και ακριβή οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, προκειμένου αυτή να χαρακτηριστεί πυρόπληκτη και να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες και πραγματικά αναγκαίες διαδικασίες αποζημιώσεων.

Δυστυχώς, ο «Καλλικρατικός» Δήμος Χανίων κάθε χρόνο διατρέχει σημαντικότατο κίνδυνο, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο Νομός Χανίων, ο οποίος είναι ο μόνος Νομός της Κρήτης που έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 575/1980 (ΦΕΚ 157/Α), το οποίο εκδόθηκε κατ' εφαρμογή του άρθρου 25 του Νόμου 998/1979 (ΦΕΚ 289/Α).

Το γεγονός ότι:

- το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Χανίων είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ποικιλόμορφο, με εκτάσεις παράκτιες, πεδινές, ημιορεινές και ορεινές, στις οποίες αναπτύσσονται πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα (χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 1/7 του Δήμου Χανίων αποτελεί προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000),

- το εν λόγω ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη σχεδόν όλων των δυνατών παραγωγικών δραστηριοτήτων από τη γεωργία και την κτηνοτροφία έως και τον τουρισμό,

- η όποια ενδεχόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος έχει άμεση και σημαντικότατη επίπτωση και στην παραγωγική δραστηριότητα του τόπου μας,

- η συνεχώς υψηλή επισκεψιμότητα του Δήμου και του Νομού Χανίων γενικότερα, από εκατοντάδες τουρίστες ετησίως, επιβάλει τη διασφάλιση ενός ποιοτικού και ασφαλούς περιβάλλοντος,

υποδεικνύει τη σπουδαιότητα της Πολιτικής Προστασίας και τη δυσκολία του έργου, που έχουν επωμιστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

Παρακαλούμε όπως στηρίξετε το εν λόγω έργο, μέσω των κεντρικών υπηρεσιών των οποίων προΐσταστε, σε επίπεδο τόσο αντιμετώπισης δυσμενών συνεπειών από καταστροφές (όπως αυτήν της 29ης Μαΐου 2013), όσο και πρόληψης, με την παροχή όλων των δυνατών διαθέσιμων μέσων.

Εντός των ημερών θα ενημερωθείτε για την πρόοδο της καταγραφής των ζημιών, την ακριβή οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής στο Δήμο Χανίων και την εξέλιξη της διαδικασίας χαρακτηρισμού αυτής ως πυρόπληκτη.

Ελπίζουμε η παρουσία σας στα Χανιά, αυτήν τη δύσκολη χρονική στιγμή, να συμβάλει ουσιαστικά στην ανακούφιση των συμπολιτών μας και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας τους".

Του Αντώνη Νομικού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News