default-image

Απόλυτο Κέντρο του ΝΑΤΟ τα Χανιά

Κρήτη
Απόλυτο Κέντρο του ΝΑΤΟ τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως μια από τις σημαντικότερες μονάδες του ΝΑΤΟ αναδεικνύεται το Πεδίο βολής Κρήτης στα Χανιά. Προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες και αποτελεί βασικό μοχλό στην νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων που σήμερα ανακοινώθηκε.  

Από τον Οκτώβριο του 2007 στο Π.Β.Κ. εκτελούνται αντιβαλλιστικές βολές οι οποίες και συνεχώς γίνονται πιο ρεαλιστικές με τη χρήση πολυπλοκότερων σεναρίων και βελτιωμένων στόχων υψηλών επιδόσεων,δεδομένου ότι διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αντιβαλλιστικές βολές.

Το Πεδίο βολής Κρήτης προσφέρει:

- Πλήρη αεροναυτική υποστήριξη και ευκολίες.

- Εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC).

- Ανάπαυση - ψυχαγωγία προσωπικού».

Το ΠΒΚ κατασκευάστηκε με δαπάνες του ΝΑΤΟ, κατά την περίοδο 1965 - 1968 και βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία μέχρι σήμερα.

Σήμερα χρησιμοποιείται από τέσσερις χώρες: Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία και Βέλγιο.

Το Π.Β.Κ. υπάγεται διοικητικά στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.Ε.Θ.Α.), ενώ για θέματα αξιολόγησης βολών ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ανώτατου στρατηγείου του ΝΑΤΟ.

Το Π.Β.Κ. χρησιμοποιείται ως ένας χώρος δοκιμών για τον έλεγχο και αξιολόγηση νέων πυραυλικών οπλικών συστημάτων, Α/Α πυροβόλων και συστημάτων στόχων.

Συνολικά στο Π.Β.Κ. εκπαιδεύτηκαν μέχρι σήμερα 396.000 περίπου Αξ/κοί και οπλίτες.

Βολές εκτελούνται όχι μόνο από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Χωρών Χρηστών αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ ακόμη και από χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ κατόπιν έγκρισης του τελευταίου.

Πολυεθνικές Βολές εκτελούνται στο Π.Β.Κ. και συνεχώς εκφράζεται ενδιαφέρον από περισσότερες χώρες για συμμετοχή τους.

Του Αντώνη Νομικού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News