Ειδήσεις

Τα "έψαλαν" για τα δημοτικά τέλη - κέρδισαν πίστωση χρόνου

Την ανοχή της δημοτικής αρχής Ηρακλείου ζήτησαν οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου καθώς όπως είπαν αδυνατούν να πληρώσουν τα τσουχτερά δημοτικά τέλη. Οι καταστηματάρχες «τα έψαλαν» στον αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ.Αγαπάκη και απέσπασαν πίστωση χρόνου αφού τους υποσχέθηκε ότι μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Κουράκη δεν θα τους «γράψει» η δημοτική αστυνομία.

Οι ιδιοκτήτες καφετεριών και χώρων εστίασης του κέντρου του Ηρακλείου βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα με φόντο τα δημοτικά τέλη και τα τραπεζοκαθίσματα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.Από τη μια οι καταστηματάρχες δίνουν τελεσίγραφο λέγοντας ότι αν τα τέλη δεν μειωθούν δεν θα μπορούν να πληρώσουν και από την άλλη ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι τα δημοτικά τέλη είναι ήδη πολύ οικονομικά.

Η συζήτηση που έγινε σήμερα μεταξύ των επιχειρηματιών και  του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Αγαπάκη επί της ουσίας ούτε περιεχόμενο, είχε ούτε κατάληξη, αφού "κόντρα στην κόντρα" εκείνο το οποίο απλά προέκυψε ήταν ότι μέχρι να γίνει συζήτηση με την παρουσία και του δημάρχο,. η δημοτική αστυνομία δεν θα βεβαιώνει πρόστιμα για τα τραπεζοκαθίσματα και μη αποπληρωμή των οφειλομένων.

Οι καταστηματάρχες που κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι κυνηγάει μιρκοοφειλέτες  την ώρα που μεγάλα ποσά αφήνονται ως οφειλόμενα να εκκρεμούν -αν και τόνισαν ότι εκτός από μείωση επιζητούν ρύθμιση για να εξοφλήσουν-μάλλον δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη στάση του αντιδημάρχου. Ο κ.Αγαπάκης που ξεκαθάρισε ότι το όποιο ενδεχόμενο για μειώσεις στα δημοτικά τέλη φέτος είναι "άκυρο" αφήσε "παραθυράκι" τέτοιες μειώσεις να γίνουν του χρόνου.

Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες, καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης είχαν προχωρήσει σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Δήμο, ζητώντας μέσω έγγραφου υπομνήματος να προχωρήσει επιτέλους σε γενναία μείωση των τελών της τάξης του 40%. Μείωση, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων, δεδομένων της απώλειας τζίρου και εσόδων που έχουν την τελευταία 4ετία των μνημονίων και της αύξησης των εξόδων που έχουν υποστεί.

Διάβημα διαμαρτυρίας

«Δυστυχώς, τα 4 τελευταία χρόνια, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουμε πλείστα προβλήματα ως προς τη δυνατότητά μας καταβολής εν γένει των οφειλών μας προς τρίτους και την ανταπόκρισή μας στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, επιβαλλόμενες τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από το Δήμο. Ειδικότερα, σας αναφέρουμε μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών μας σε ποσοστό 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επίσης, την αύξηση των εξόδων, των δαπανών και των φόρων σε κατά μέσο όρο ποσοστό 40%, γεγονότα που οδήγησαν σε αδυναμία λειτουργίας των επιχειρήσεών μας.

Οι υπερχρεώσεις αυτές οδήγησαν σε λουκέτα πολλά από τα καταστήματα συναδέλφων, καθώς και στην ερήμωση της πελατειακής κίνησης και της επιχειρηματικής ζωής εμπορικότατων δρόμων της πόλης», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο υπόμνημά τους προς το Δήμο οι υπογράφοντες καταστηματάρχες, προσθέτοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια αύξηση εσόδων και την οικονομική ανεξαρτησία που καταγράφεται στους ισολογισμούς του Δήμου Ηρακλείου, τη γνωστή ευαισθησία της δημοτικής Αρχής για τα ζητήματα των δημοτών, και τη δεδηλωμένη από τον Οκτώβριο του 2012, διά στόματος του αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Αγαπάκη, πρόθεση του Δήμου για τη λήψη απόφασης για την επικαιροποίηση των σχετικών αποφάσεων 868/2004 και 906/2006, ζητάμε μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων για το 2013 σε ποσοστό - κατά δική μας πρόταση - 40%».

Αυτό ακριβώς το αίτημα της ριζικής μείωσης των τελών, δεδομένου ότι π.χ. τα 257 ευρώ/τ.μ. στους πιο εμπορικούς δρόμους που ήταν ήδη πολύ υψηλό στις καλές εποχές είναι εξοντωτικό στη δεδομένη συγκυρία, θα διατυπώσουν και προφορικά σήμερα οι καταστηματάρχες στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του βεβαίως αναμένεται να γενικεύσει τη συζήτηση, πέραν των τελών, και στα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν αμοιβαία το Δήμο και τους επιχειρηματίες...

Ράνια Μωραϊτη-  Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια