default-image

"Τρύγησε" πρόωρα τα αμπέλια ο νοτιάς

Κρήτη
"Τρύγησε" πρόωρα τα αμπέλια ο νοτιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε η ώρα των μεγάλων και δίκαιων αποζημιώσεων προς τους αμπελουργούς της Κρήτης, μετά τις μεγάλες καταστροφές πολλών αμπελιών της Κρήτης, στη διάρκεια (και) της προχθεσινής νύχτας μέχρι και νωρίς το μεσημέρι χθες, από τους ισχυρούς νοτιάδες που έπληξαν το νησί μας.

Ο ΕΛΓΑ μπορεί τώρα να αποδείξει ότι κακώς δέχεται τόσα πυρά από τους Κρήτες αγρότες και να αποζημιώσει τους πληγέντες σε αμπέλια, αλλά και ελιές.

Χθες, η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης (αποδεικνύοντας ότι έρχεται να καλύψει το τεράστιο συνδικαλιστικό κενό στο χώρο των αγροτών) σήμανε συναγερμό, καλώντας τους δημοσιογράφους στον Προφήτη Ηλία για να καταγράψουν μια κατάσταση άκρως απογοητευτική και αποκαλυπτική του μεγέθους των ζημιών!

Τραγική εικόνα

Χαμόστρωμα τα σταφύλια. Σπασμένοι οι λεγόμενοι "κάβοι" των αμπελιών. Φύλλα και βλαστοί πεσμένοι στο χώμα, με τους αμπελουργούς να έχουν ήδη "κάνει" πάνω από το 80% των φετινών εξόδων τους και να τραβούν τα μαλλιά τους, παραμιλώντας από την απόγνωση για το κακό που τους βρήκε, ιδιαίτερα φέτος που όλοι περίμεναν μια "σταφυλοχρονιά" στον τόπο μας, με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζαν ένα ικανοποιητικό εισόδημα από επιτραπέζια, οινοστάφυλα και σταφίδα... Ο καιρός όμως είχε άλλα σχέδια για τους αγρότες της Κρήτης, ξυπνώντας μνήμες βιβλικών καταστροφών από παγετό τη χρονιά του 1987!..

Διπλός θρήνος

Μάλιστα, η απόγνωση είναι διπλή για τους ίδιους τους αμπελουργούς, καθώς είναι και ελαιοπαραγωγοί και οι ζημιές δεν είναι καθόλου μικρότερες στις ελιές σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη, από τους νοτιάδες και άλλα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης πήρε την κατάσταση στα χέρια της και χθες ξενάγησε τους δημοσιογράφους σε αμπέλια του Προφήτη Ηλία, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην Κρήτη, στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές και εξηγώντας ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα παρά σε ένα πρώτο στάδιο...

«Στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα αμπέλια», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τις κουρμούλες, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «έχουν γίνει τα περισσότερα έξοδα, πάνω από το 80%. Και μιλάμε για δαπάνες στην εργασία, αλλά και στα φυτοφάρμακα και σε λιπάσματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο παραγωγός έχει δώσει στον αμπελώνα τον ίδιο του τον εαυτό. Και θέλω να επισημάνω, προς γνώσιν και ενημέρωση όλων, ότι τα τελευταία χρόνια ο αγρότης πληρώνει εισφορές στον ΕΛΓΑ. Δε ζητάμε από το κράτος να μας δώσει λεφτά που δε δικαιούμαστε. Εμείς είμαστε ασφαλισμένοι σε μορφή ιδιωτικής ασφάλισης. Πληρώνουμε για την ασφάλειά μας 2-3 και 5 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τις καλλιέργειες τις οποίες έχουμε. Και έτσι από το δικό μας ταμείο, που είναι ο ΕΛΓΑ, ζητάμε και την αποζημίωση»...

Ώρα δουλειάς

Η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης ήρθε αμέσως σε επαφή χθες με τους επιστήμονες, με τους οποίους συνεργάζεται και, εκτός από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, θα επιδιώξει να έχει και το πόρισμα της επιτροπής τόσο για τα αμπέλια όσο και για τις ελιές, διότι σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση μέχρι σήμερα του ΕΛΓΑ απέναντι στην Κρήτη ισχύει - όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι αμπελουργοί - ότι "όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι". Αναφέρονται βέβαια στη χαλαζόπτωση της άνοιξης του 2010 και σε πάμπολλες άλλες θεομηνίες, που φορείς και βουλευτές τις βάφτισαν "περονόσπορο" και έκαψαν τους αγρότες, οδηγώντας τους στα... ΠΣΕΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο απόλυτο "μηδέν"...

Παράλληλα, χθες ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης επικοινώνησε, και ζήτησε έμπρακτη στήριξη, με το γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργο Δεικτάκη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στο 100%

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του αμπελουργού Μανόλη Ανωγειανάκη για το μέγεθος της καταστροφής. «Η καταστροφή στα αμπέλια είναι στο 100%», λέει. «Διότι, εκτός από τους σπασμένους "κάβους", έχει σπάσει και η φύλλωση. Δε "δουλεύει" το αμπέλι. Και αυτό πρέπει να έρθουν να μας το πουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ γρήγορα. Τώρα. Μην έρθουν πάλι φέτος τον Αύγουστο. Το αμπέλι για φέτος έχει "τελειώσει". Διότι, πέρα από τα σταφύλια που έχουν σπάσει, όσα σταφύλια έχουν γλιτώσει θα καούν από τον ήλιο στη συνέχεια επειδή έχουν πέσει τα φύλλα. Άλλωστε, οι γεωπόνοι ξέρουν καλά ότι όλη η τροφή του σταφυλιού είναι από το φύλλο. Έφυγε το φύλλο, τελείωσε»...

"H χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων"

Ως τη χειρότερη χρονιά που έχει βιώσει ο παραγωγός τα τελευταία 30 χρόνια χαρακτήρισε τη φετινή ο πρώην δήμαρχος Τεμένους και ειδικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης κ. Λάμπρος Περβολαράκης.

«Θυμόμαστε μία χρονιά, το 1987, που ήταν σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή. Και φέτος έχουμε αυτή την κατάσταση. Θα σας δείξω μια κουρμούλα. Αυτή εδώ είναι ένα σύνολο. Το ότι έχει σπάσει ένα τμήμα του δε σημαίνει ότι θα γλιτώσει το υπόλοιπο. Διότι η κουρμούλα», όπως λέει ο Λάμπρος Περβολαράκης, «λειτουργεί σαν σύνολο για την παραγωγή των σταφυλιών».

Ο Γιώργος Μεταξάκης, από την πλευρά του, που είναι μέλος της διοίκησης της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και της ΟΑΣΝΗ, κάνει λόγο για τεράστιες καταστροφές και τονίζει ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποζημίωση του κόσμου.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News