default-image

Το ΚΚΕ Χανίων ζητά μέτρα και υποδομές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Κρήτη
Το ΚΚΕ Χανίων ζητά μέτρα και υποδομές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την λήψη άμεσων μέτρων και την δημιουργία κατάλληλης υποδομείς που θα συμβάλλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισης τους κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Χανίων έπειτα και από τις  μεγάλες σε έκταση πυρκαγιές στο νομό Χανίων (σε Βαμβακόπουλο, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά, Καφούρο Βουκολιών), που έκαψαν σπίτια, μαγαζιά, αποθήκες, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, ζώα, οχήματα, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, εκκενώθηκαν χωριά, έφεραν με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον, το βιος και η ζωή του λαού.

Στην ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων υποστηρίζουν :Τα Χανιά, όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι είναι εντελώς ανοχύρωτες απέναντι στις πυρκαγιές. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο που στάθμευε εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά, φέτος όπως και πέρσι δεν ήρθε, παρά τις κλήσεις των φορέων και των κατοίκων του νομού εδώ και 2 μήνες, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε ζητήσει με ερώτηση στη Βουλή αλλά και με ανακοινώσεις να παρθούν τα απαραίτητα αντιπυρικά μέτρα.

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές.

Οι συνέπειες είναι βαριές για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους κτηνοτρόφους, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Αιτία της μεγάλης έκτασης των καταστροφών, είναι η παντελής έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη καταστολή τους. Αποτελεσματικός σχεδιασμός και μέτρα είναι ανύπαρκτος εδώ και χρόνια.

Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη βουλή τόσο την κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι μεγάλες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήνει κανένα περιθώρια για αδιαφορία ή κωλυσιεργία.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χανίων (άμεσα να έρθει το πυροσβεστικό ελικόπτερο στα Χανιά, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και η ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα κ.α.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.

Να προχωρήσει άμεσα η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων, η καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, μαγαζιά, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κα) με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

Να προχωρήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοίκων και του δήμου, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του νομού.

Για άλλη μια φορά τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης που φάνηκε με την αυτοθυσία των κατοίκων της περιοχής δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με αυτοθυσία έδωσε και αυτό τη μάχη της πυρόσβεσης.

Σήμερα είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι και οι υποδομές που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού και το περιβάλλον της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News