default-image

Για πρώτη φορά εορτασμός ενεργειακής εβδομάδας στην Κρήτη

Κρήτη
Για πρώτη φορά εορτασμός ενεργειακής εβδομάδας στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, την ταυτόχρονη διοργάνωση της Πράσινης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (Green Week) και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενέργειας (EUSEW), η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά την Εβδομάδα Ενέργειας στο νησί.

Από τις 3 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013, το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης με 6 πρωτοπόρους Δήμους του νησιού καλούν καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και την ενεργειακή τους συμπεριφορά. Με τη συμμετοχή των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της Περιφέρειας Κρήτης, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κρήτης (ΠΕΕΚΠΕ), των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιούνται κάθε "Ημέρα Ενέργειας", εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιδεικτικές δράσεις με στόχο τη μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος του νησιού μας.

Οι 6 Δήμοι που συμμετέχουν στην Ενεργειακή Εβδομάδα (Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνης, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου) έχουν επισήμως δεσμευτεί εθελοντικά να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην περιοχή τους, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια να μετατραπεί η Κρήτη σε Πράσινο Νησί.

Στα πλαίσια αυτά, οι εκδηλώσεις της 1ης Εβδομάδας Ενέργειας έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών με την ελπίδα ο θεσμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στο νησί μας και να αποτελέσει μέσο επιβράβευσης των Τοπικών Αρχών, πόλο έλξης τουριστών αλλά και μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων.  

Κάθε Ημέρα Ενέργειας θα είναι ημέρα γιορτής με εκδηλώσεις και επιδεικτικές δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και με την παρουσίαση βιώσιμων ενεργειακά πρακτικών και ενεργειακά  αποδοτικών τεχνολογιών, σε κάποιο ανοιχτό - κοινόχρηστο χώρο (πλατεία ή πεζόδρομο) των 6 συνεργαζόμενων Δήμων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει από το Δήμο Χερσονήσου τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στην πλατεία Ευαγγελιστρίας με βραβεύσεις εθελοντών και δια-δραστικά παιχνίδια, και θα συνεχιστούν την Τρίτη 4 Ιουνίου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας με ανάλογες δράσεις στις κεντρικές πλατείες του Αρκαλοχωρίου, του Καστελιού και του Θραψανού. Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Καλεργών (Λιοντάρια) στο Δήμο Ηρακλείου με δράσεις ενημέρωσης και την προβολή ταινίας - ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή στην αίθουσα Ανδρόγεω. Την Πέμπτη 6 Ιουνίου οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο Δήμο Φαιστού με δράσεις στην πλατεία του Δημαρχείου στις Μοίρες και στο Δήμο Μαλεβιζίου με εορταστικές εκδηλώσεις σε υπαίθριο χώρο απέναντι από το Τεχνόπολις. Η Εβδομάδα Ενέργειας θα κλείσει την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Δήμο Ρεθύμνης με εορταστικές εκδηλώσεις σε σχολεία, Δημαρχείο, στο Συνεδριακό χώρο Ξενία και μια βραδινή Ποδηλατοβόλτα στους Δρόμους της Πόλης.

Στη διάρκεια της 1ης Ενεργειακής Εβδομάδας, το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μεταφορές τους και περιορίζοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα  για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στις ιστοσελίδες των δήμων:

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                       www.heraklion.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                   www.rethymno.gr

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙ                         www.malevizi.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ                   www.hersonissos.gr

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ                         www.dimosfestou.gr

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ                 www.minoapediadas.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News