Ειδήσεις

Πράσινες διαδρομές στο Μυλοπόταμο

Στο πλαίσιο της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος τη δράση Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων πολιτών και η προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από εκδηλώσεις που ποικίλλουν και εναρμονίζονται με το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον και την κατά τόπους ιστορική και πολιτιστική παράδοση.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές πραγματοποιούνται με τη συνεργασία φορέων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, του Τομέα της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και φορέων με περιβαλλοντική δράση.

Εφαρμόστηκαν πιλοτικά για το έτος 2012 σε τρεις νομούς (Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου), περιλαμβάνοντας περιπάτους και θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και για οικογένειες, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, σε συνεργασία του Δήμου Μυλοποτάμου και της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα υλοποιηθεί το εξής πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Εκδρομή στα σπήλαια Μελιδονίου (ώρα 10:00), Ζωνιανών (ώρα 13:00) και Ιδαίον, με ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Ειρήνη Γαβριλάκη, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και τους Δήμους Μυλοποτάμου και Ανωγείων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελιδονίου και Ζωνιανών, καθώς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Εκδρομή στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου (ώρα 10:00), με ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Μαρία Πατεράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου.

ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

Περίπατος στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Αξού, με ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Εύα Τέγου, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αξού.

Οι χώροι που επελέγησαν είναι σημαντικοί και απαντούν στους στόχους του «οριζόντιου» αυτού προγράμματος, καθώς και στη διάθεση της Εφορείας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου να επικοινωνήσουν με το ευρύ  κοινό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου: Ειρήνη Γαβριλάκη, Εύα Τέγου, Μαρία Πατεράκη (28310 29975).

Σχόλια