default-image

Έντομα… λιχουδιές

Life
Έντομα… λιχουδιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παρότρυνση του ΟΗΕ να τρώμε έντομα ακολουθώντας το παράδειγμα των κατοίκων σε πολλούς πολιτισμούς, ειδικά εκείνους της Ασίας, που γεύονται αυτές τις υγιεινές λιχουδιές βρίσκει αντίκρισμα σε ένα εστιατόριο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ που έχει εντάξει στο μενού του ποικίλα έντομα.

Το εστιατόριο της Σάντα Μόνικα με Ασιατική κουζίνα σερβίρει εκλεκτά πιάτα με μεζέδες από μυρμήγκια, τηγανητούς σκορπιούς και άλλα με συνταγές από την Ταιβάν, το Βιετνάμ, την Κίνα και άλλες χώρες.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου που έζησε 15 χρόνια στην Ασία γνωρίζει πολύ καλά τη διατροφική αξία των εντόμων και τη γεύση τους η οποία έχει αρχίσει ήδη να κατακτά και τη δύση. Αν και αρκετοί πελάτες εμφανίζονται στην αρχή διστακτικοί μόλις αφήσουν χαλαρό τον ουρανίσκο τους υποκύπτουν στη γευστική γοητεία των πρωτότυπων αυτών μεζέδων.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, ο FAO σε έκθεση του ανέφερε ότι τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, "έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους». Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα.  

Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα και κυρίως το ότι δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, τα έντομα "είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία" και "μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα".   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News