default-image

Στην τελική ευθεία η διαχείριση των απορριμάτων στη Κρήτη

Κρήτη
Στην τελική ευθεία η διαχείριση των απορριμάτων στη Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνει σε έναν μήνα, όπως εκτιμάται, το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης, με τη Περιφέρεια Κρήτης να αναμένει τώρα την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη στρατηγική μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης πιέζει προς αυτή τη κατεύθυνση. 

«Ήδη, έχουμε αποσπάσει 3 από τις 6 συνολικά υπογραφές υπουργών, γεγονός που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου δηλαδή 15 περίπου ημερών, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Αυτό δήλωσε στη "ΚΡΗΤΗ TV", ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Καλογερής ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη Περιφέρεια σε επίπεδο χώρας που προχώρησε στην αναθεώρηση του όλου σχεδιασμού με βάση τη νέα νομοθεσία η οποία είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες της Ε.Ε.

«Αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση», σχολίασε ο ίδιος.

Το ζήτημα μπαίνει πλέον στη τελική του ευθεία, με το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει σε επόμενη συνεδρίαση του τον όλο σχεδιασμό και να προχωρά άμεσα τις διαδικασίες προκήρυξης των ώριμων έργων.

«Πιστεύω σε ενάμιση με δύο χρόνια να έχουμε τις νέες μονάδες», επεσήμανε ο Νίκος Καλογερής ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι «πολύ σύντομα θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ενημέρωση του κοινού για ένα καθαρό περιβάλλον για το οποίο θα υπάρξει και ένα …υποφερτό κόστος διαχείρισης».

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν συνολικά 6 Μονάδες Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στη Κρήτη, οι οποίες θα δέχονται  430.000 τόνους σκουπιδιών, το χρόνο.

Συγκεκριμένα: 1 Μονάδα στα Χανιά (εκσυγχρονισμός), 1 στο Αμάρι Ρεθύμνου, 1 Σητεία και 3 στο Νομό Ηρακλείου.

Ωστόσο, η μικρότερη (35.000 τόνων) δεν έχει χωροθετηθεί ακόμη αλλά προσδιορίζεται δυτικά της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και συγκεκριμένα μεταξύ των Δήμων: Μαλεβιζίου, Γόρτυνας, Φαιστού και Αρχανών - Αστερουσίων.

Σε ότι αφορά στους κάδους που θα τοποθετηθούν στις πόλεις θα είναι τέσσερις .  Ένας για τα οργανικά υλικά, ένας για όλα σχεδόν τα σκουπίδια  (πράσινος), ένας για το έντυπο χαρτί και ένας για τα ανακυκλώσιμα υλικά (μπλε).

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ο κ. Καλογερής υπογράμμισε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει ο ΧΑΔΑ στη Γαύδο, ζήτημα για το οποίο έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες και συνεννοήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News